Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2014

U Hrvatskoj oko 280 ljudi ima bogatstvo veće od 30 milijuna dolara

Bosna i Hercegovina u proteklih je dvanaest mjeseci postala bogatija za pet novih multimilijunaša, unatoč činjenici da se ta zemlja suočava s dubokom gospodarskom i socijalnom krizom, prenose banjolučke 'Nezavisne novine'...

Pet novih multimilijunaša navodno raspolažu bogatstvom većim od 30 milijuna dolara, a takve podatke banjolučki je list dobio od međunarodne tvrtke 'Welath-X' iz Singapura, specijalizirane za prikupljanje informacija o bogatim osobama diljem svijeta.

U BiH živi 90 multimilijunaša i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara, ustvrdio je Fauzi Ahmad, direktor komunikacija tvrtke 'Wealth-X'.

Imena tih bogataša kao i način na koji su došli do novca ostaje nepoznanica, no analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran drži da tu nema bilo čega čudnoga jer je riječ o uobičajenoj pojavi za države kakva je BiH.

"To je tipično za države poput BiH, s poludemokratskim i nedemokratskim sustavima. Ekstremno bogatih je sve više, kao što je sve više i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način", kazao je Gavran.

Prema metodologiji koju primjenjuje 'Wealth-X', svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša. U bogatsvo se ubrajaju gotovina, nekretnine, umjetnine, zrakoplovi, helikopteri i luksuzni automobili te dionice.

BiH je tako po rastu broja superbogataša sada blizu Srbije, koja je trenutačno s njih 100 na 29. mjestu u Europi. Vodeća u regiji ipak je Hrvatska koja s 280 multimilijunaša zauzima 23. mjesto na europskom kontinentu.

Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema toliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU-a. Zemlja s najviše multimijunaša u Europi je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, treća je Švicarska, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram