Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2014

Od ponedjeljka novi burzovni indeks Zagrebačke burze

Zagrebačka burza od ponedjeljka započinje objavljivati novi dionički indeks – Crobextr, a riječ je o indeksu ukupnog prinosa, priopćeno je danas s burze...

Postojeći indeks Crobex ne uzima u obzir prinos od isplate dividende dionica u njegovom sastavu, već isključivo prati promjenu cijene dionica. Za razliku od njega, novi indeks Crobextr je indeks ukupnog prinosa, koji uključuje i isplatu dividende dionica iz svog sastava.

Dividenda će se prilikom izračuna indeksa uzimati u obzir na tzv. ex-dividend datum jer je to prvi dan kada se dionicom trguje bez dividende te se stoga očekuje pad cijene dionice približno za iznos dividende. Dividenda koja je isplaćena u razdoblju između dvije redovne revizije indeksa ponovno će se investirati u dionice u sastavu indeksa sukladno njihovim težinama na dan redovne revizije.

Novi indeks imat će isti sastav kao postojeći Crobex, a računat će se kontinuirano tijekom trgovine koristeći zadnje cijene dionica.

Indeks Crobextr predstavlja tzv. market capitalization weighted indeks, u kojem će težina svake dionice biti određena sukladno njezinoj tržišnoj kapitalizaciji. Bazna vrijednost iznosit će mu 1.000 bodova na dan 21. veljače 2014. godine.

Novi indeks deveti je dionički indeks Zagrebačke burze, nakon što je 1997. kreiran je Crobex, u rujnu 2009. njegova uža inačica Crobex10, a u veljači 2013. indeks Crobexplus i pet sektorskih indeksa, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram