Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2014

Hrvatske banke zabilježile pad godišnje dobiti od 70 posto!

Prema privremenim, nerevidiranim podacima koje je HNB prikupio od banaka, njihova je dobit prije oporezivanja u prošloj godini iznosila malo manje od 1,02 milijarde kuna, što je za gotovo 2,4 milijarde kuna ili 70 posto manje u odnosu na dobit prije oporezivanja u prethodnoj godini...

Najveći negativni učinak na te rezultate, veći od 2,14 milijardi kuna, imaju troškovi ispravaka vrijednosti imovine, a u HNB-u ističu kako se to dogodilo zbog preoptimističnog valoriziranja aktive banaka koja nije imala realnu vrijednost prijašnjih godina te ju je sada trebalo korigirati.

Na rezultate poslovanja banaka u 2013. negativno je utjecalo i očekivano smanjenje kamatnih prihoda za oko 1,6 milijardi kuna na razini cijelog sustava, no u HNB-u ističu da je oko dvije trećine tog iznosa kompenzirano nižim kamatnim troškovima i kamatnim stopama deponentima, a ostalo višim neto nekamatnim prihodima. Iz toga proizlazi da se kod operativnog rezultata banaka bilježi pad za samo dva ili tri posto, a to je najvažnije, smatraju u središnjoj banci.

Konačni će rezultati, smatraju u HNB-u, biti vjerojatno i niži od privremenih jer i vlasnici i revizori banaka traže da se imovina sada iskaže konzervativnije nego prijašnjih godina. Stajalište je središnje banke da je to dobro jer se time ujedno smanjuje i potencijalna opterećenost kapitala neprihodujućim kreditima.

Nešto lakšoj otplati kredita u sektoru kućanstva trebala bi donijeti primjena novih odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju koje umanjuju kamatne stope, pa i anuitete za otplatu kredita vezanih uz švicarski franak. No, upozoravaju iz HNB-a, isti taj zakon unosi i novi rizik u hrvatski bankarski sustav, a to je pitanje izbora referentne kamatne stope uz koje banke vežu kamate na kredite.

No i uz sve spomenute, kao i rizike koji mogu nastati zbog, primjerice, javnog duga Hrvatske koji i dalje raste te zamjetne potrebe za refinanciranjem inozemnog duga, iz HNB-a ističu kako analize otpornosti hrvatskog bankovnog sustava pokazuju da je, zahvaljujući adekvatnim kapitalnim zalihama, on i dalje sposoban amortizirati i malo vjerojatne, ali moguće šokove.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram