Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2014

Može li nova industrijska strategija probuditi hrvatsko gospodarstvo?

U mjesec dana broj ljudi bez posla porastao je za gotovo 17.000. Tako je broj nezaposlenih prešao 380.000, a za njih ima malo više od 7000 slobodnih radnih mjesta...

Vrtoglavi rast nezaposlenosti proteklih je mjeseci nemoguće zaustaviti. Mogući spas vladajući vide u donošenju i provedbi industrijske strategije koja bi u tom sektoru trebala donositi 12.000 novih radnih mjesta na godinu. Znatno je povećan i jamstveni fond za prerađivačku industriju, u ovoj će godini iznositi 40 milijuna kuna, piše HRT.

Industrijska će se politika, HRT otkriva , temeljiti na četiri osnovna stupa - stabilnom investicijskom okružju, usklađivanju obrazovnog sustava s potrebama industrije, restrukturiranju javne uprave i administracije te razvoju alternativnih izvora financiranja.

Planovi su jasni: strateški ciljevi Vlade bit će povećanje industrijske proizvodnje za 3% godišnje, otvaranje 85.000 novih radnih mjesta, povećanje produktivnosti, rast izvoza, ali i stvaranje proizvoda s visokom dodanom vrijednošću.

Na donošenje strategije čeka se već više od pola godine. Naravno, kažu analitičari, kad drugi uvjeti nisu bili ispunjeni.

U industriji je šampiona sve manje. Nije ni čudo, kad industrijsku strategiju nemamo već 15 godina. Veći dio proizvodnje je uništen, a predugo smo dvojili treba li nam industrija uopće. Donošenje strategije ipak bi trebalo poslati poruku da smo shvatili kako ne možemo živjeti samo od uslužnih djelatnosti i turizma, zaključuje HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram