Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2014

Raiffeisen: Očekujemo blagi oporavak industrijske proizvodnje

Prema najnovijim podacima DZS-a negativan trend u industrijskoj proizvodnji nastavljen je i u posljednjem mjesecu 2013. godine. Tako je industrijska proizvodnja na godišnjoj razini zabilježila pad od -2,8% što je snažniji pad od naših očekivanja i očekivanja konsenzusa analitičara. Na mjesečnoj razini, nakon dva mjeseca rasta, industrijska proizvodnja bilježi pad od 2,3 posto...

S podacima za prosinac potvrđen je pad industrijske proizvodnje i petu godinu za redom. U razdoblju od siječnja do prosinca prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2012. industrijska proizvodnja je pala 2% (prema kalendarski prilagođenim indeksima) što predstavlja usporavanje negativnih trendova s obzirom da je godišnji pad u 2012. godini iznosio 5,5 posto.

Prema kategorijama GIG-a tijekom prošle godine snažan pad na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji proizvodnje kapitalnih dobara (-10,3%) dok nešto blaže stope pada bilježi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-2,3%), trajnih proizvoda za široku potrošnju (-1,4%) te intermedijarnih proizvoda (-1,4%). Jedina kategorija koja bilježi rast na godišnjoj razini je proizvodnja energije koja bilježi rast od 4,5% u odnosu na 2012. godinu.

Prema područjima i odjeljcima NKD-a na razini 2013. godine, prema kalendarski prilagođenim indeksima, kumulativni godišnji pad bilježi kategorija rudarstvo i vađenje (-2,3%) te prerađivačka industrija (-3,7%) dok opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježi godišnji rast od 10,9 posto. Očekivano, najveći doprinos padu proizvodnje prerađivačke industrije ima proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (brodova) koja je u 2013. godini ostvarila godišnji pad od 43,6% te proizvodnja duhanskih proizvoda s ostvarenim padom od -12,2 posto. Pad prerađivačke industrije na godišnjoj razini ublažio je rast proizvodnje metala (+14,6%) te ostala prerađivačka industrija (+20,9%).

"Očekivano smanjenje kupovne moći građana u 2014. godini te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje i u ovoj godini. Međutim, s obzirom da u 2014. godini očekujemo blagi pozitivan doprinos investicija i povlačenje (barem dijela) sredstava iz fondova EU očekujemo da bi i industrijska proizvodnja u dijelu proizvodnje kapitalnih dobara mogla početi ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta", komentirali su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram