Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2014

Engleski nogometni klubovi na transfere igrača potrošili gotovo milijardu dolara

Engleski nogometni klubovi su prošle godine najviše trošili na transfere igrača, pokazalo je FIFA-ino godišnje izvješće objavljeno u srijedu. Engleski su klubovi potrošili 913 milijuna dolara na međunarodne transfere, što je porast od 51 posto u odnosu na prethodnu godinu...

Iznenađujuće, slijede ih talijanski klubovi koji su unatoč izvješćima o financijskim poteškoćama, potrošili 475 milijuna između sebe, što je nevjerojatan skok od 120 posto u odnosu na godinu ranije.

Španjolski klubovi su bili pak najveći prodavači i zaradili su 565 milijuna dolara od prodaje igrača. U prodaji ih slijede Italija, Brazil, Portugal i Engleska. Zabilježen je i značajan porast u tzv. uvjetnim transferima gdje je dio transfera unaprijed određen, a dio se određuje na temelju igre. Prihodi od takvih transfera su skočili za 73 posto na ukupno 525 milijuna dolara. Prema FIFA-i, potrošnja u Engleskoj se povećala nakon što je Premier League potpisala novi ugovor o televizijskim pravima na tri godine, počevši od sezone 2013/14.

BSkyB i bivša državna telekomunikacijska tvrtka BT dogovorile su trogodišnji ugovor vrijedan 3.018 milijarde funti (4.70 milijarde dolara), što je za 70 posto više u odnosu na prijašnji ugovor, za prikazivanje utakmica Premier League. FIFA tvrdi da je 82 posto potrošenih sredstava došlo iz devet zemalja: Engleske, Italije, Francuske, Španjolske, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Turske i Portugala. Petnaest posto od tog iznosa došlo je iz 14 zemalja, dok je preostalih tri posto došlo iz 116 zemalja.

"Lavovski dio" tog iznosa podijeljen je unutar Europe koja drži 77 posto ukupne tržišne vrijednosti. Najstariji igrač za kojeg je potpisan međunarodni transfer ima 43 godine, dok je s druge strane bilo 48 transfera igrača u dobi od 16 godina i 88 transfera igrača u dobi od 17 godina.

Argentina i Brazil su prošle godine trošili manje na transfere i to sa 25 milijuna na 22 milijuna dolara. Brazil i dalje ostaje najutjecajniji na tržištu igrača sa 13 posto svih transfera, odnosno 1.588 igrača koji su prodani ili kupljeni. Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Saudijska Arabija i Kina su među 20 najvećih potrošača, kupujući često poznate starije nogometaše, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram