Zatvori
Poslovni Puls
28/01/2014

Njemačka: Prije nego što tražite našu pomoć uvedite namete na svoju privatnu imovinu

Zemlje koje se nađu na rubu stečaja trebale bi uvesti jednokratni namet na neto privatnu imovinu svojih građana prije nego što zatraže pomoć drugih država, smatraju u njemačkoj središnjoj banci Bundesbanci...

Primjećuju tako da je povjerenje u sposobnost pojedinih država da servisiraju svoje dugove smanjeno usprkos "mjestimično opsežnoj državnoj i privatnoj imovini", stoji u redovnom mjesečnom izvješću za tekući mjesec.

"Ta je imovina u odnosu na BDP čak i viša nego u zemljama koje pružaju pomoć", tvrde u Bundesbanku, pozivajući se na istraživanje Europske središnje banke (ECB) o financijskoj situaciji i potrošnji kućanstava eurozone iz travnja prošle godine.

To je istraživanje ECB proveo u suradnji sa središnjim bankama zemalja eurozone a pokazalo je, između ostalog, da prosječna neto imovina kućanstava u Španjolskoj iznosi 291.400 eura, u Italiji 275.200 eura, dok se u Njemačkoj kreće u visini 195.200 eura.

Stoga u Bundesbanku zaključuju da bi države u financijskim problemima prvo trebale privatizirati državnu imovinu a potom i uvesti jednokratni namet na privatnu imovinu svojih građana.

"Namet bi bio u skladu s načelom odgovornosti država po kojem su porezni obveznici prvi jamci za obveze svojih vlada i tek se nakon toga traži solidarnost drugih država", navodi se u mjesečnom izvješću Bundesbanka.

U njemačkoj središnjoj banci pritom upozoravaju da uvođenje takvog nameta nosi sa sobom značajne rizike i da njegova primjena ne bi bila jednostavna. Ujedno napominju da takvu opciju treba razmatrati samo u izvanrednim slučajevima, primjerice kako bi se izbjegao bankrot države.

Bundesbank je iznio takvo stajalište nakon višegodišnje krize u eurozoni tijekom koje je pet posrnulih država spašavano paketom međunarodne pomoći. U Reutersu podsjećaju da je Europska središnja banka intervenirala na tržištima obveznica u Italiji gdje je neto prosječno bogatstvo kućanstava veće od onog u Njemačkoj.

Opciju oporezivanja imovine razmatrao je i Međunarodni monetarni fond (MMF) u izvješću u listopadu. Pritom su naveli kako bi za smanjenje omjera dugova na razine s kraja 2007., na uzorku od 15 zemalja članica eurozone, bilo potrebno uvesti poreznu stopu od oko 10 posto za kućanstva s pozitivnim neto bogatstvom.

Izvor: HRT/Reuters

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram