Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2014

Hoćemo li krvave prizore s ulica Grčke uskoro gledati i u Hrvatskoj?

Pet sindikalnih središnjica reagiralo je na Vladinu odluku da prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) uputi u saborsku proceduru bez dogovora sa sindikatima, zaprijetivši da će to spriječiti ako bude trebalo i po "grčkom scenariju"...

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske već su zbog Vladina prijedloga izmjena ZOR-a izašli iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, prekinuli socijalni dijalog s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i najavili generalni štrajk, a sada su u zajedničkom priopćenju Vladi zaprijetili i "grčkim scenarijem" koji će im prirediti hrvatski radnici i građani.

Sindikati tvrde da novim ZOR-om Vlada i HUP žele deregulirati i sniziti radnička prava, što nisu utemeljili na analizama, niti potkrijepili ijednim statističkim podatkom ili argumentom, za razliku od sindikata koji su dali niz konkretnih primjera provedbe vrijedećeg ZOR-a, posebice u dijelu koji se odnosi na organizaciju radnog vremena.

Sindikati i dalje smatraju da su razlozi nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva nesposobnost menadžerskog kadra i neučinkovitost javne uprave, a ne radnici i njihova prava.

Nema govora o otvaranju novih radnih mjesta, već o zamjeni jednih radnika drugima u nesigurnijim oblicima rada, odnosno o radu više radnika na jednom radnom mjestu, a sve radi "blistave" statistike, tvrde sindikati, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram