Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2014

Iz američke perspektive: U Hrvatskoj svaki neuspjeh je fatalan, a uspjeh je sumnjiv

Ugledni američki investitor i poslovni trener Jerry Colonna održao je jučer u Hrvatskoj gospodarskoj komori predavanje o mogućim poduzetničkim neuspjesima u poslovnom životu na konferenciji “Fail Conference - Uspješni o neuspjesima“, gostujući prvi puta u Hrvatskoj, u organizaciji tvrtke Pet minuta i slovenskog CEED-a...

Nastojao je odgovoriti na pitanja zašto tvrtke propadaju i zašto ne bi trebalo gledati loše na takav razvoj događaja te kako ojačati i prevladati strah od neuspjeha. Istaknuo je da se pogreške ne mogu izbjeći i da neuspjeh i greške nisu poraz, ukoliko to sami ne dopustimo. Collona je zaključio kako je na Balkanu podjednako nepoželjno biti uspješan i neuspješan. - Ako si neuspješan, nesposoban si, a ako si uspješan budiš sumnju. - kaže Collona te dodaje da je neuspjeh sastavni dio procesa i treba ga prihvatiti, a najbolje se uči metodom pokušaja i promašaja.

Konferencija je od važnosti kako bi se pokazalo da i najuspješniji poduzetnici, a u ovom slučaju prvenstveno tehnološki, donose loše odluke koje moraju prebroditi na putu k uspjehu.

Jerry Colonna je pokretač jednog od prvih venture capital (VC) fondova specijaliziranih za internetske novoosnovane tvrtke u suradnji s partnerom Fredom Wilsonom. Tijekom svoje tridesetgodišnje karijere specijalizirao se za otkrivanje poduzetničkog potencijala te za pružanje potpore razvoju poduzetnika u SAD-u i Europi. Među prvima je prepoznao vrijednost Twittera, prve tražilice Lycos, web-hosting servisa GeoCites i slovenske Zemante te je u razdoblju investiranja povratio ulaganja za 845 posto. Časopis Upside Magazine svrstao ga je među 100 najutjecajnijih ljudi nove ekonomije, a Forbes ASAP ga je uvrstio na listu najboljih VC-a u SAD-u.

Opisujući karaktere poduzetnika suočene s poslovnim neuspjehom, Colonna je istaknuo kako i u krizi postoje mogućnosti te poslovne prilike, stoga se ne treba bojati već ih nastojati iskoristiti za ponovni poslovni uzlet. U tome je potrebno prevladati osjećaj straha, srama te poniženja. Važno je uspostavljati kontakte, a osobito je važno imati plan djelovanja, istaknuo je Colonna.

U sklopu konferencije održani su razgovori s mladim hrvatskim poduzetnicima Tomislavom Carom (Infinum), Danielom Ackermannom (iStudio) te Idom Pandur (BizMeet, Grey Entourage) s temom o suočavanju i pripremi za neuspjeh, a koje je moderirao Jerry Colonna. Također govorili su i poznati poduzetnici Nenad Bakić, kojega je javnost upoznala kao osnivača prvog hrvatskog internetskog portala za zapošljavanje MojPosao.net, a danas je vlasnik nekoliko tvrtki koje se bave ljudskim potencijalima i privremenim zapošljavanjem te Ante Mandić, predsjednik Uprave i vlasnik sofverske tvrtke IN2. Bakić i Mandić sa sudionicima su podijelili svoje poduzetničko iskustvo, priče o neuspjesima i lošim odlukama te načine kako ih prevladati, a s ciljem ohrabrivanja drugih poduzetnika i pružanja drugačijeg pogleda na tržište. Obojica poduzetnika smatraju da su tijekom karijere počinili velik broj pogrešaka, ali, što su i preporučili mladim poduzetnicima u publici, na njih jednostavno zaborave nakon vrlo kratkog vremena.

Inače, tvrtka IN2 danas posluje u šest država regije te uspješno konkurira europskim i svjetskim IT kompanijama rješenjima i uslugama koje pokrivaju različita područja poslovanja, s naglaskom na javni i financijski sektor, osiguranje, zdravstvo, telekomunikacije i gospodarstvo.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram