Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2014

SAD zabilježile rekordno nizak trgovinski deficit

SAD je u studenom 2013. zabilježio najmanji trgovinski manjak u četiri godine zahvaljujući rekordnom izvozu i niskim cijenama nafte koje su ograničile rast uvoza, pokazali su danas objavljeni podaci ministarstva trgovine...

Trgovinski je manjak tako u studenom smanjen za 12,9 posto, na 34,3 milijarde dolara, što je njegova najniža vrijednost od listopada 2009.

Deficit za listopad revidiran je naniže, na 39,3 milijarde dolara, s ranije procijenjenih 40,6 milijardi.

Kada se prilagodi inflaciji, trgovinski manjak pao je na 44,6 milijardi dolara, s 47 milijardi zabilježenih mjesec prije.

Izvoz je u studenom porastao 0,9 posto na 194,9 milijardi dolara, što je njegova najveća vrijednost otkada su se počele voditi te statistike. Izdvaja se rast izvoza industrijskih proizvoda i kapitalnih dobara, te automobila. Izvoz nafte dosegnuo je pak rekordnu razinu.

Uvoz je u istom mjesecu smanjen 1,4 posto, na 229,1 milijardu dolara, pritisnut između ostalog nižim troškovima uvoza nafte.

Novoobjavljeni podaci bit će uključeni u obračun američkog bruto domaćeg proizvoda pa bi pad trgovinskog manjka u studenom mogao potaknuti ekonomiste da poboljšaju procjene gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram