Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2013

Iduće godine ipak oporavak industrijske proizvodnje?

U studenom je industrijska proizvodnja nastavila s negativnim godišnjim stopama pada iako stope pada bilježe usporavanje posljednjih pet mjeseci što je djelomično posljedica niske prošlogodišnje baze. Prema posljednjim podacima DZS-a industrijska proizvodnja je u studenom zabilježila pad od 0,8% na godišnjoj razini, što je blaži pad od naših očekivanja. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 3 posto...

Promatrajući prema kategorijama GIG-a pad proizvodnje zabilježen je u kategorijama intermedijarnih proizvoda (-8,3% godišnje) te energije (-6,6% godišnje) dok proizvodnja kapitalnih proizvoda, trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju bilježe rast proizvodnje na godišnjoj razini. Promatrajući prema kategorijama NKD-a visoke godišnje stope pada nastavljaju bilježiti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) od 27,3% godišnje, te proizvodnja duhanskih proizvoda (-26,2%), a u studenom su snažne godišnje stope pada nastavljene i u kategorijama proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-53,8%), te proizvodnje električne opreme (-28,9%). S druge strane, snažne godišnje stope rasta proizvodnje bilježe kategorije proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (+142,6%), proizvodnja pića (+46%), proizvodnja metala (+25,9%) te proizvodnja kože i srodnih proizvoda (+26,5%) i ostala prerađivačka industrija (+25%).

Promatrajući kumulativno od siječnja do studenog industrijska proizvodnja je za 1,9% niža u odnosu na isto razdoblje lani uz izraženi negativan doprinos proizvodnje duhanskih proizvoda i proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava.

"I u posljednjem ovogodišnjem mjesecu očekujemo nastavak negativnih trendova u industrijskoj proizvodnji. Poticaj oporavka i rasta gospodarstva u sljedećoj godini trebao bi doći od investicijskih aktivnosti, kako javnih tako i privatnih, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na kretanje u industrijskoj proizvodnji u godini pred nama, stoga u 2014. godini očekujemo pozitivnu stopu rasta u industrijskoj proizvodnji", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram