Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2013

Ivica Mudrinić: Vrijeme je za malo optimizma, bit će nam bolje

Od 12 područja koja je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) označila kao ključna za oporavak gospodarstva, u njih čak šest stanje je kritično, a u barem 11 područja nužne su hitne reforme, rekao je na predstavljanju analize 'HUP skor - mjerenje ostvarenja HUP-ovih preporuka i rezultata reformi' glavni direktor HUP-a Davor Majetić. HUP skor je analiza rađena za 73 indikatora u 12 područja iz HUP-ova strateškog dokumenta o ciljevima i preporukama za izlazak iz krize i gospodarski rast. Podaci obuhvaćaju trogodišnje razdoblje, od 2011. do 2013...

Kritično je stanje, prema rezultatima ove analize, na području produktivnosti i konkurentnosti gospodarstva, poduzetničke klime, pravosuđa, fiskalne konsolidacije i tržišta rada, a jedino područje u kojem Hrvatska dobro stoji je područje ponude kapitala. No, istaknuo je Majetić, to samo govori da novca za dobre poslovne ideje ima, ali je očito da nedostaje ideja. Kao dodatni problem Majetić je istaknuo činjenicu da 'skor' za sve tri promatrane godine ne pokazuje bitnije pomake, odnosno Hrvatska svo to razdoblje stagnira.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, unatoč ovakvim rezultatima, istaknuo je da je došlo vrijeme za optimizam, jer je Hrvatska dotaknula dno te u budućnosti može biti samo bolje. Dodatnu priliku za oporavak vidi i u proceduri prekomjernog deficita, koju, kazao je, treba iskoristiti kao okidač za brže reforme. HUP radi na analizi svih zemalja koje su ušle u tu proceduru te će početkom 2014. dati i svoje prijedloge mjera koje bi Hrvatska trebala poduzeti.

Mudrinić je kazao da dijeli optimizam potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji je, pak, nakon predstavljanja analize istaknuo da HUP skor ipak pokazuje rezultate rada Vlada na jačanju poslovne klime i fiskalnoj konsolidaciji. Idući će rezultati HUP skora biti predstavljeni za pola godine, a Grčić je istaknuo kako očekuje da će se tada, a još više za godinu dana, učinak Vladinih mjera itekako vidjeti. Dodao je i da HUP s Vladom surađuje na jačanju poduzetničke klime, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram