Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2013

Mađarske banke oslobođene krivnje za rastuće troškove kredita s valutnom klauzulom

Banke nisu krive za veće troškove vlasnika deviznih kredita povezane s oscilacijama valutnih tečajeva, ali moraju izvijestiti klijente o mogućim promjenama tečajeva, zaključio je mađarski vrhovni sud...

Ugovori o deviznim kreditima omogućili su zajmoprimcima da iskoriste prednost povoljnijih kamata od onih u kreditima iskazanima u mađarskim forintama. Stoga moraju snositi i rizike povezane s oscilacijama valutnih tečajeva, zaključio je sud. Pravno mišljenje Kurije trebalo bi definirati jedinstven pravni tretman takvih kredita pred nižim sudovima, podsjeća mađarski poslovni portal Portfolio.hu.

Ugovori o kreditima ne mogu biti poništeni isključivo na osnovi rizika povezanih s tečajnim oscilacijama, upozorava sud, naglasivši ipak da su financijske institucije dužne izvijestiti klijente o mogućim promjenama valutnih tečajeva i njihovu utjecaju na visinu mjesečnih rata.

U slučaju poništenja ugovora o kreditu sudovi moraju pronaći načina da dopune ugovor i osiguraju njegovu valjanost, a ostali njegovi aspekti ostaju na snazi, dodaju suci.

Što se pak tiče banaka i njihovih jednostranih izmjena ugovora o kreditima, mađarski vrhovni sud odgodio je presudu o tom aspektu problema do objave preliminarne presude Europskog suda pravde u odgovarajućem sporu.

Mađarska je Kuria prihvatila mišljenje nakon žestoke rasprave, s više nego dvotrećinskom većinom glasova. Sada se čeka sljedeći potez vlade premijera Viktora Orbana, koja je poručila da je odlučna u namjeri da pomogne vlasnicima deviznih kredita. Stoga još nije isključena mogućnost da vlada bankama nametne program pomoći u otplati spornih kredita, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram