Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2013

Kozmetički divovi okreću se brzorastućem afričkom tržištu

Oslanjajući se na ubrzani gospodarski rast na afričkom kontinentu, i sve brojniju srednju klasu, kozmetički giganti poput Loreala, Unilevera i Procter&Gamble imaju ambiciozne ciljeve za afričko tržište ljepote koje će, prema procjenama, godišnje rasti oko 10 posto, i u 2017. vrijediće više od 10 milijardi eura...

Prema podacima istraživačkog centra „Roland Berger“, afrički kontinent će 2017. naseljavati blizu 1,2 milijarde ljudi, od kojih će 300 milijuna pripadati srednjoj klasi, zahvaljujući kojoj će tržište sredstava za higijenu i ljepotu tada vrijediti 10,5 milijardi eura, od kojih polovica pripada Južnoj Africi i Nigeriji, piše francuski list Eco.

Suočene s kineskom i indijskom konkurencijom, vodeće zapadne kozmetičke kompanije uložit će velike napore da osvoje novu afričku srednju klasu. Tako, kozmetička kuća Procter&Gamble, koja svoju aktivnost fokusira na tržište Južne Afrike i Nigerije, planira povećati prodaju za četiri puta u sljedeće tri godine.

Unilever, koji u Africi već ostvaruje prihode od tri milijarde eura, predviđa da će do 2017. ovaj iznos udvostručiti. Loreal, koji je na globalnoj razini prošle godine zabilježio prihode od 22,5 milijardi eura, na afričkom tržištu je ostvario tek 683 milijuna eura, ali još od 2011. nastoji intezivirati aktivnost u Africi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram