Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2013

Angela Merkel dobila treći kancelarski mandat

Angela Merkel dobila je treći kancelarski mandat na glasovanju u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu, čime je otvoren put za prisegu njezine nove velike koalicijske vlade i službeno preuzimanje...

Merkeličini konzervativci zabilježili su najbolji rezultat u više od dvadeset godina na izborima 22. rujna, ali su bili prisiljeni na duge koalicijske pregovore sa socijaldemokratima (SPD) čiji su članovi odobrili koalicijski sporazum tek prošlog vikenda.

Glasovanje u Bundestagu bilo je samo formalnost budući da vladajuće stranke imaju veliku većinu mjesta u donjem domu parlamenta. Ukupno 462 zastupnika podržalo je Merkel za kancelarku, 150 je bilo protiv, a devet suzdržanih.

Predsjednici stranaka njemačke velike koalicije, CDU-a, CSU-a i SPD-a, Angela Merkel, Horst Seehofer i Siegmar Gabriel svečano su jučer u Berlinu potpisali koalicijski sporazum, a njemački predsjednik Joachim Gauck formalno je predložio Bundestagu izbor Angele Merkel na dužnost savezne kancelarke.

Merkel je u nedjelju objavila imena kandidata za ministre. Najviše pozornosti izazvalo je imenovanje Ursule Von der Leyen ministricom obrane. Uspješnu dosadašnju ministricu rada i socijalne skrbi mnogi vide kao nasljednicu Merkel. Ministar financija ostaje Wolfgang Schauble.

Već sutra Merkel će s novim ministrom vanjskih poslova Steinmeierom posjetiti Pariz, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom. Jedna od glavnih tema razgovora bit će pripreme za sastanak na vrhu Europske unije. Uzajamni posjeti čelnika Njemačke i Francuske kratko nakon izbora postali su tradicija, a Hollande je nakon izbora za francuskog predsjednika prošle godine najprije posjetio Berlin, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram