Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2013

Švicarska narodna banka spremna braniti tečaj franka

Švicarska narodna banka (SNB) odlučila je zadržati minimalni tečaj od 1,2 franka za euro i spremna ga je braniti, bude li potrebno, otkupom strane valute u neograničenim iznosima, priopćeno je danas iz SNB-a...

SNB je spreman po potrebi poduzimati i daljnje mjere, navodi se dalje u priopćenju.

U središnjoj su banci ustvrdili da je švicarski franak i dalje snažan. Uz tromjesečni libor blizu nula posto, minimalni valutni tečaj i dalje je primjeren instrument za sprečavanje nepoželjnog zaoštravanja monetarne politike u slučaju obnovljenih pritisaka na jačanje švicarskog franka, kaže se u priopćenju SNB-a.

Zadržali su također ciljani raspon za tromjesečni libor od 0,0 do 0,25 posto, navodi se dalje u priopćenju.

SNB je pak blago naniže korigirao prognoze godišnje stope inflacije za 2014. i 2015. godinu, dok je za 2013. potvrdio prognozu o 0,2-postotnom padu potrošačkih cijena.

Procjena stope inflacije za 2014. i 2015. snižena je tako za 0,1 postotni bod, pa se sada očekuje u visini 0,2 i 0,6 posto.

Nadalje, potvrđena je bančina projekcija rasta švicarskog gospodarstva u ovoj godini u rasponu od 1,5 do dva posto. Za 2014. SNB prognozira rast od približno dva posto, stoji u današnjem priopćenju.

U SNB-u također primjećuju da je oporavak globalnog gospodarstva u trećem tromjesečju nastavljen, pri čemu su glavni motori bili SAD, Velika Britanija i Kina, dok je s druge strane u eurozoni rast posustao. U mnogim gospodarstvima u nastajanju oporavak je također slabašan, konstatiraju.

U idućim mjesecima u SNB-u očekuju blago povećanje globalnog rasta, kaže se u priopćenju.

Upozoravaju ipak na veliku neizvjesnost u pogledu nastavka oporavka svjetskog gospodarstva. U mnogim razvijenim gospodarstvima niske kamatne stope i visoki javni dug ograničavaju manevarski prostor ekonomske politike pa je svjetsko gospodarstvo ranjivo na nepredviđene šokove, ustvrdili su u SNB-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram