Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2015

Lalovac: Do prosinca ćemo zauvijek riješiti problem kredita u francima

Gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV ministar financija Boris Lalovac najavio je kako će se novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna kredite moći dizati samo u kunama i eurima, a da će do prosinca riješiti problem kredita u francima, ali i u eurima...

"Više neće biti egzotičnih valuta kao franaka. Zakonom ćemo riješiti i kako se određuje vrijednost nekretnine, neće se više plaćati veći tečajni rizik jer korisnici ne mogu glavnicu pokriti nekretninom. Što se tiče problema aktualnih kredita, moramo o svima brinuti, pa i o onima zaduženim u eurima, ne samo u švicarskom franku. Ovo mora biti riješeno jednim zakonom. Nema više mjesta dužničkom ropstvu", rekao je Lalovac u Vetu.

Najavio je kako mu se u rješavanju problema Švicaraca priključuje i ministar pravosuđa Orsat Miljanić. "Odlučnost smo pokazali dva puta i pokazat ćemo ju i treći puta. A ta treća mjera će biti najbolnija za banke. Nemam ja tu više milosti, sigurno će sve to biti riješeno do 12. mjeseca. Ako dovedu hrvatsku Vladu pred zid, morat ćemo reagirati, hoće li to biti porezi na aktive banaka koji nisu isključeni ili nešto drugo, morat će te mi dati vremena. Nije lako doći do rješenja, radi se o velikim iznosima. Ovo su izuzetno teške odluke, a moramo misliti na građane i koji su u kreditima u eurima", rekao je Lalovac.

U emisiji Veto Lalovac je otkrio i kako će do kraja godine Hrvatska konačno prodati svoj sustav fiskalizacije. "Nedavno sam se vratio iz Češke čiji potpredsjednik i ministar financija jako hvale naš sustav, oni imaju puno problema sive ekonomije i navode kako je naš model najbolji u Europi. Oni su jako zainteresirani da ga koriste i očekujem da ćemo do kraja godine to realizirati. To sada mora proći u njihovom parlamentu i nadam se da ćemo onda i mnogim hrvatskim kompanijama otvoriti posao u inozemstvu. Cilj mi je da ne izvozimo samo brodove, već i našu pamet. Moguće je da realiziramo i prodaju sustava fiskalizacije i u Austriju s čijim ću ministrima uskoro isto obaviti ključne razgovore, a i dalje razgovaramo s Grcima koji rade na ozbiljnim mjerama i sigurno će im u sklopu povećanja PDV-a trebati i sustav fiskalizacije", najavio je ministar Lalovac koji tvrdi da sustav fiskalizacije u Hrvatskoj odlično funkcionira.

Rekao je da se vide pozitivni pomaci u punjenu proračuna i da je deficit već sada manji za tri milijarde kuna.

"Porez na dodanu vrijednost je veći, znači da se ekonomija oporavlja. Vjerujem da ćemo ispoštovati sve što smo zacrtali u proračunu, a ukoliko se pokaže da će ljeto biti bolje, nadam se i još puno boljim brojkama", dodao je Lalovac koji tvrdi da je rast proračuna zdrav, da raste potrošnja.

"Raste industrija, počeli smo s energetskom, nema više više megalomanskih projekata. Zato je i Karamarkova najava o gradnji cesta, tunela i željeznica nezdrava i nerealna. Za takve projekte u proračunu nema novaca i ne može se izmišljati. Jedini način je ovo što ova Vlada radi, gradnja putem Junckerovog plana ili novcem iz EU fondova", rekao je Lalovac.

Uvjeren je, kaže da će i u rujnu Europska komisija Hrvatskoj dati pozitivno mišljenje, te tvrdi da se radi na smjernicama koje su nam propisane.

"Do rujna ćemo donijeti potrebna zakonska rješenja, poput Zakona o komunalnoj naknadi zbog koje nećemo morati ići na Zakon o nekretninama. To su sve mjere na kojima radimo i devetom mjesecu neće biti primjedbi iz Europske komisije", rekao je Lalovac.

Nije previše htio komentirati podizanje optužnice USKOK-a protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. "Ne samo tu optužnicu, nego nijednu ne komentiram, to nije dio mog posla. Mogu reći da pokušavamo riješiti situaciju u poreznoj, da postoje jasne procedure bez ikakvog utjecaja i da ukoliko je bilo propusta da ih više ne bude"; kratko je rekao ministar Lalovac.

"Funkcija banaka je razvijati društvo. Ljudi su blokirani od banaka. Cjelokupni model ne valja i Hrvatska treba da pokaže da je zemlja reda i rada. Nisam imao očekivanja kada sam postao ministar, bilo je puno straha, ali ako uspijem malo doprinijeti da se promjeni klima, da se stane na kraj velikim igračima, ja ću biti sretan", rekao je Lalovac na kraju emisije Veto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram