Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2013

Urugvaj prvi na svijetu legalizirao uzgoj, prodaju i konzumiranje marihuane

Urugvaj je postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala i uzgoj i prodaju i konzumiranje marihuane, što je pionirski socijalistički eksperiment koji će pozorno pratiti druge latinskoameričke države u kojima se raspravlja o legalizaciji droga...

Zakon, koji je u Senatu prošao sa 16 glasova za i 13 protiv, regulira uzgoj, distribuciju i konzumaciju marihuane i cilj mu je oduzeti taj posao narkokartelima u toj maloj srednjoameričkoj državi. Zagovornici zakona, od kojih su neki pušili džoint, okupili su se ispred Kongresa držeći u rukama zelene balone, zastave Jamajke kao podsjetnik na Boba Marleyja i transparent: Kultiviranjem sloboda Urugvaj raste.

Potrošači kanabisa moći će kupiti maksimalno 40 grama mjesečno u ovlaštenoj apoteci pod uvjetom da u Urugvaju imaju prijavljeno prebivalište, da su stariji od 18 godina i da su u vladinu registru koji će pratiti trgovinu drogom.

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana i od tada će Urugvajci moći godišnje u svojim domovima uzgojiti šet stabljika marihuane odnosno do 480 grama droge i stvarati klubove pušača s 15 do 45 članova, koji će smjeti zajedno uzgajati do 99 biljaka godišnje.

Konzumiranje marihuane i do sada je bilo legalno u Urugvaju, ali ne i uzgoj i prodaja. Već su neke zemlje u svijetu dekriminalizirale posjedovanje marihuane, a Nizozemska dopušta njezinu prodaju u coffee shopovima. No Urugvaj je prva zemlja na svijetu koja će legalizirati cijeli lanac od uzgoja preko prodaje do potrošnje. Nekoliko zemlja poput Kanade, Nizozemske i Izraela dopušta uzgoj marihuane u medicinske svrhe.

Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinskoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku.

Prema anektama 58 posto Urugvajaca ipak se protivi legaliziranju uzgoja i prometa marihuanom, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram