Zatvori
Poslovni Puls
09/03/2016

Legalizacija marihuane donijela bi veće porezne prihode?

Legalizacija i prodaja marihuane u specijaliziranim trgovinama podigla bi prihode od poreza za čak jednu milijardu britanskih funti, donosi najnovija studija koju provela skupina stručnjaka, piše Independent...

Među onima koji su sudjelovali u studiji su akademici, policijski službenici i znanstvenici, a istraživanje je provedeno za potrebe liberalnih demokrata koji će na svojoj konferenciji ovoga vikenda raspravljati o tome. Ovo nije prvo ovakvo istraživanje jer su slična već provedena u nekim američkim državama, ali studija je najiscrpnija analiza koja se odnosi na područje Velike Britanije.

Kako bi se poboljšalo gospodarstvo, trebale bi se otvoriti licencirane trgovine za prodaju kanabisa, osnovati novo regulatorno tijelo, strogo kontrolirati proizvode te dogovoriti oporezivanje istog.

Bivši ministar zdravlja i član liberalnih demokrata Norman Lamb jedan je od idejnih začetnika studije, a Guardianu je objasnio kako će rezultati ove studije pomoći usmjeriti raspravu koja se po pitanju kanabisa otvara u Velikoj Britaniji.

"Svake godine milijuni funta završavaju u džepovima organiziranih kriminalaca koji prodaju marihuanu. Moramo biti ambiciozni. Nije dovoljno da se pretvaramo i dalje da je sve u redu ili da trenutni sustav dobro funkcionira", kaže Lamb.

Lamb nije usamljen u ovakvoj incijativi. I bivši zamjenik premijera Nick Clegg smatra da je nužna reforma zakonodavstva po pitanju korištenja kanabisa. Cleggov nasljednik Tim Farron također kaže da bi legalizacija uvelike doprinjela Velikoj Britaniji.

"Legalizacija na tržištu bi nam mogla omogućiti da imamo više kontrole nad onim što se prodaje, a mogli bi i ubrati znatne količine poreza", rekao je Farron.

Izvor: Independent/Index.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram