Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2013

U ponoć ističe rok za predaju ponuda za privatizaciju HPB-a

U ponoć istječe rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju 99,13 posto udjela u Hrvatskoj poštanskoj banci. Riječ je o najvećoj banci u državnom vlasništvu, od čije privatizacije država planira uprihoditi oko milijardu kuna...

Ako je suditi po neobvezujućim ponudama, najviše izgleda za kupnju HPB-a ima Erste banka. Njezina je ponuda iznosila 130 milijuna eura, dok je mađarska OTP banka bila spremna ponuditi između 92 i 118 milijuna. Neslužbeno, obje će banke podnijeti i obvezujuće ponude. U Vladi su zadovoljni što prodaju privode kraju, no struka je protiv, izvještava HRT.

"Prodavati u ovim okolnostima duboke depresije, dugotrajne recesije, zapravo znači prihvatiti najnižu moguću cijenu, koja je gotovo niža od nominale. Prema tome, investitor će vratiti svoje ulaganje u manje od četiri godine", smatra profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Drago Jakovčević.

Ionako skromna, cijena HPB-a ovih je dana pod dodatnim udarom - sudskih tužbi. Dvije tvrtke blokirale su zgradu banke u samom središtu grada i potražuju čak 750 milijuna kuna. Moglo bi to dodatno umanjiti vrijednost najveće banke u državnom vlasništvu. Financijski sektor smatra kako to neće imati utjecaja, pa ih čudi da se ministar financija Slavko Linić već pomirio s rušenjem cijene.

HPB je godinama služio kao bankomat vladajućih elita, pa je u nekoliko navrata i saniran. Zadnji put 2011. s čak 450 milijuna kuna. Banka je sad stabilizirana, ali od prodaje se ne odustaje. Novi bi vlasnik mogao biti poznat već na sljedećoj sjednici Vlade, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram