Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2013

Amerikanci nezaustavljivi: Rast BDP-a ubrzao na 3,6 posto

Američko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, znatno snažnije no što se prvotno procjenjivalo, objavilo je danas ministarstvo trgovine...

U prvoj procjeni objavljenoj prije mjesec dana rast BDP-a procijenjen je na 2,8 posto.

U drugom tromjesečju američko je gospodarstvo poraslo 2,5 posto.

Tempo rasta u razdoblju od srpnja do rujna najbrži je od prvog tromjesečja 2012. i označava nastavak uzlaznog trenda četvrto tromjesečje zaredom.

Kompanije su u trećem tromjesečju nagomilale zaliha u vrijednosti 116,5 milijardi dolara, što je najveće povećanje od prvog tromjesečja 1998. Prvotno je njihova vrijednost procijenjena na 86 milijardi dolara.

Na zalihe otpada čak 1,68 postotnih bodova rasta BDP-a u trećem tromjesečju, što znači da je njihov doprinos najveći od četvrtog tromjesečja 2011. Prvotno je procijenjen na samo 0,8 postotnog boda.

Zabrinjava donekle usporavanje osobne potrošnje, s 1,8 posto u drugom tromjesečju na 1,4 posto u razdoblju do srpnja do rujna.

Snažno gomilanje zaliha u uvjetima slabe potrošnje znači da će kompanije biti prisiljene prazniti skladišta, što bi moglo pritisnuti BDP u tekućem tromjesečju, upozorava Reuters, a prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram