Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2013

Sindikati pobijedili Vladu: Povučen prijedlog Zakona o radu!

Nakon pritisaka s mnogih strana - Vlada je iz procedure povukla prijedlog novog Zakona o radu. Zbog njega - sindikati su za sutra najavili prosvjede pred zgradom Vlade kada je prijedlog trebao biti prihvaćen i upućen u Sabor...

Umjesto da se sutra nađe na dnevnom redu, Vlada je naglo povukla zakon o radu na doradu. No, ne zbog straha od sindikata, nego zbog usuglašavanja s EU.

"Gledajte, to su sve reformski zakoni koji traže određena usaglašavanja. Iznimno je bitno da se donese zakon o radu, pokušavamo svi skupa najbolje učiniti za konkurentnost hrvatske države, za konkurentnost za poduzetnike i normalno zaštita prava radnika. Kod tih stvari situacija je uvijek dosta složena, vidite i sami, vezano za javnost, ali, Zakon o radu novi se mora donijeti", rekao je HNS-ov saborski zastupnik Srđan Gjurković.

Ministar jutros nije komentirao povlačenje novoga ZOR-a iz procedure. No, zato su glasni sindikati, koji od prosvjeda, kažu, uprkos povlačenju zakona - neće odustati.

"Ono na što mi upozoravamo cijelo vrijeme je to da je zakon nedorađen, da sve ove promijene koje su se najavljivale nisu bile ničim argumentirane, i da su bile praktički na silu i preko koljena, pa ovo želim zapravo isčitati jedino na način da su možda počeli dolaziti k sebi, iako poprilično kasno, ali s obzirom na okolnosti i na naše iskustvo od ranije sa ovom vlasti mi od ovih najvaljenih i prosvjeda i izjašnjavanja među članovima ne odustajamo", poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešemir Sever.

A prosvjedima će se pridružiti i laburisti.

"Bez obzira na privremeno povlačenje iz procedure Zakona o radu, naš otpor protiv njega, kao i protiv Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i Zakona o povremenim poslovima - ostaje. To nije slučajnost, radi se o tri izuzetno anti-radnička zakona koji idu na ruku isključivo brutalnoj pohlepi krupnog kapitala koji zapravo radnike čine ovisnima o njihovim hirovima", poručio je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista-Stranka rada.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram