Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2013

Japan ulaže 10 milijardi dolara u ublažavanje negativnog utjecaja povećanog PDV-a

Japan će potrošiti oko tisuću milijardi jena (9,86 milijardi dolara) kako bi ublažio negativan utjecaj podizanja stope PDV-a iduće godine na osobnu potrošnju, kazali su danas neimenovani izvori...

Vlada će u travnju iduće godine podići stopu PDV-a sa sadašnjih pet na osam posto kako bi namirila rastuću potrošnju na zdravstvenu skrb. Premijer Shinzo Abe želi stoga kratkoročnim poticajnim mjerama ublažiti taj udarac na standard građana.

Očekuje se da će vlada premijera Shinza Abea usvojiti paket poticaja ukupne vrijednosti oko 5.000 milijardi eura 5. prosinca.

Paket će vjerojatno obuhvatiti oko 200 milijardi jena privremeno povećanih naknada za obitelji s djecom, navode za Reuters upućeni izvori. Dodatnih oko 300 milijardi jena trebalo bi biti namijenjeno za pomoć građanima s niskim primanjima a oko 150 milijardi jena za subvencioniranje kupnje novih stambenih nekretnina.

Japanska vlada već je najavila da će poticaje financirati iz proračunskih rezervi i iz viših prihoda od poreza no što se očekivalo, pa neće morati izdavati nove obveznice.

Japanski dug spada među najveće u svijetu i više je nego dvostruko viši od BDP-a. Vlada je dosada poduzimala tek marginalne korake kako bi obuzdala javnu potrošnju, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram