Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2013

Udruga Franak poziva na daljnje pregovore

Udruga Franak danas je pozvala Hrvatsku narodnu banku, Hrvatsku udrugu banaka i Ministarstvo financija na pregovore za uklanjanje nezakonitosti u euro i kunskim kreditima te u svim kreditima vezanima uz švicarski franak osim stambenih...

Pozivamo HNB, HUB i Ministarstvo financija da organiziraju pregovore, uz aktivno i kreativno sudjelovanje Udruge Franak, na kojima bi se pokušalo pronaći optimalno rješenje za određivanje parametara za određivanje promjenjivih kamata u svim kreditima u kojima ti parametri nisu ugovoreni, navodi se u otvorenom pismu Udruge Franak.

U toj udruzi smatraju da je rješenje iz članka 11. a, stavka 5. izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju neprovedivo bez unaprijed određenih pravila za iznalaženje fiksnoga dijela kamata, a s obzirom na to da uskoro počinje primjena te odredbe, smatraju da je pregovore potrebno hitno organizirati.

Također, najavljuju da će, ako njihov apel za iznalaženje kompromisnih rješenja ne bude prihvaćen, biti prisiljeni poduzeti nove aktivnosti. Najavljuju dvije moguće mjere - organizaciju mreže za podizanje privatnih tužbi zbog nezakonitih kamata u desecima tisuća ugovora o kreditu te podizanje nove kolektivne tužbe putem udruge Potrošač zbog nezakonitih kamata u svim kreditima, a to znači u euro i kunskim kreditima, dok u kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak već postoji nepravomoćna presuda u kolektivnom sudskom procesu.

Udruga Franak pozdravlja kompromisno rješenje koje je postignuto za prekid nezakonite prakse banaka u stambenim kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak kao prvu mjeru koja će donijeti konkretne rezultate. Međutim, upozoravaju i da su izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju poprilično manjkave jer je država prihvatila intervenirati samo u stambenim kreditima s klauzulom u švicarcima, navodi se u pismu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram