Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2013

Tipično hrvatski: Žele uložiti stotinu milijuna kuna, a birokracija sve koči

Više od stotinu milijuna kuna u nove pogone žele uložiti požeški metalo-prerađivači, a gotovo jednako toliko i proizvođači namještaja...

Svi su veliki izvoznici na zapadna tržišta pa su daljnja ulaganja nužna. No zapelo je na papirologiji. Izmjene GUP-a i dozvole - čekaju više od godinu dana.

U pogonu za proizvodnju dimovodnih cijevi i kamina radi se danonoćno. Gotovo sve što proizvedu - završi u izvozu. Narudžbe za skandinavske kupce su velike, a rokovi kratki. U novu tvornicu planiralo se uložiti 60 milijuna kuna - i to pokraj postojećih pogona, na vlastitoj parceli. Na dozvole i prenamjenu parcele - čekaju godinu dana, javlja HRT.

Isti problem ima i tvornica namještaja 'Spin Vallis' koja zapošljava 500-tinjak ljudi. Žele uložiti 12 milijuna kuna u novi pogon, sušare te proizvodnju energije za vlastite potrebe. Višak bi prodavali na tržištu. I oni su zainteresirani za zemljište u gradskoj industrijskoj zoni.

Budući da su napokon prihvaćene izmjene GUP-a, među kojima i uređenje gospodarskih zona, ova su ulaganja sada izglednija.

Više pogledajte u HRT-ovom videoprilogu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram