Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2013

Vlada predložila povećanje međustope PDV-a i izmjene poreza na dohodak

lada želi učinkovitiju i transparentniju Poreznu upravu, zbog čega je nužna jača koncentracija ljudstva i znanja, istaknuo je ministar financija Slavko Linić predstavljajući na današnjoj sjednici Vladin prijedlog zakona o Poreznoj upravi...

Predlaže se organizacija Porezne uprave prema regionalnom principu u pet područnih ureda koji će obuhvaćati svih 20 županija i Grad Zagreb. Linić ocjenjuje da će Porezna uprava tako ujednačiti rad poreznika. Umjesto 124 ispostave, prema Vladinu prijedlogu, bilo bi ih malo više od 50, uz uštede zbog smanjenja broja šefova, rukovoditelja i administracije.

Vlada je u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim bi se međustopa od 10 posto povećala na 13 posto. Ta se stopa odnosi na ugostiteljstvo i turizam, časopise koji izlaze periodično, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost.

Vladine analize pokazuju da će dizanje međustope s 10 na 13 posto u 2014. i idućim godinama povećati proračunski prihod za otprilike 600 milijuna kuna.

Prema Vladinu prijedlogu, sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezivale bi se dnevne novine otisnute na papiru nakladnika koji imaju statut medija, osim novina koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju.

Vlada je prihvatila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim ukida porezne olakšice za područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja, ali ih od 1. siječnja iduće godine zamjenjuje potporama koje proizlaze iz propisa o regionalnom razvoju.

Uz ukidanje sadašnjih olakšica, od 1. siječnja 2014. propisuju se olakšice za područja koja se smatraju nerazvijenima prema kriteriju razvijenosti.

Vlada predlaže i obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za fizičke osobe koje u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak, s primjenom od 1. siječnja 2014. odnosno pri prijavi za tu godinu.

Ministar financija Slavko Linić napominje da će time po stopi od 40 posto zahvatiti u primitke obveznika s visokim primanjima kao što su bonusi i nagrade, a koji su do sada prikazivani kao poseban prihod i bili oporezivani po stopi od 25 posto. Ovisno o visini tih dodatnih prihoda, Vlada predlaže porezne stope od 12, 25 i 40 posto.

Ministar Linić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade objasnio da je HDZ-ova vlada iz svojih razloga ukinula obvezu prijave drugog dohotka. To, primjerice, znači, kaže Linić, da jedan menadžer s godišnjim prihodom od 200 tisuća kuna na iznos iznad 130 tisuća kuna mora platiti porez po stopi od 40 posto, a domišljatiji poduzetnik taj iznos podijeli pa si isplati plaću do iznosa od 130 tisuća kuna, a ostatak kao bonus i na sve plati samo 25 posto. Najveća 'rupa' je bila kod menadžera koji su imali milijunske bonuse i na to plaćali 25 posto poreza.

Rezerve na uvođenje obveze podnošenja godišnje porezne prijave za fizičke osobe koje u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak na današnjoj sjednici Vlade iznijeli su prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Smatraju da bi prihvaćanje Vladina prijedloga bio udar na srednji sloj koji je motor društva te su napomenuli da nisu na vrijeme i primjereno obaviješteni o Vladinu prijedlogu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram