Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2013

U očekivanju Todorića: Mercator bilježi pad prihoda, ali i manji gubitak

Najveći slovenski maloprodajni lanac Mercator objavio je financijske izvještaje za prvih devet mjeseci godine kasno sinoć...

Grupa je generirala prihode u iznosu 2,06 milijardi eura, 3,6% ispod razine ostvarene u prvih devet mjeseci prošle godine. Niža razina prihoda ponajviše je uzrokovana teškim gospodarskim uvjetima i strukturnim promjenama navika potrošača koje su rezultat smanjene kupovne moći. Pad prihoda djelomično se može objasniti i izlaskom s tržišta Bugarske i Albanije, kao i djelomičnim zatvaranjem nekih prodajnih prostora.

Unatoč uštedama u iznosu od 27,4 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2013., EBITDA je izgubila 13,8% te dosegla 82,0 milijuna eura, čime je marža dodatno sužena na 4,0% s 4,4% u istom razdoblju lani.

Ovo smanjenje uzrokovano je nižom razinom prihoda koju nisu mogle nadoknaditi implementirane mjere operativnih ušteda. Neto gubitak Mercatora se u konačnici smanjio za 20,1% na -17,6 milijuna eura.

Mercator Grupa smanjila je neto financijski dug za 29,7 milijuna eura u usporedbi s krajem 2012., a on trenutno iznosi 994,3 milijuna eura.

Kompanija je također postigla načelni sporazum sa šest banaka vjerovnika oko ključnih uvjeta dugoročnog restrukturiranja financijskih obveza Grupe, piše iCapital.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram