Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2013

Ipak se može: Nakon tri godine Irska izlazi iz programa pomoći

Tri godine nakon što je zatražila pomoć od međunarodnih vjerovnika, Irska je jučer dobila zeleno svjetlo za izlazak iz programa pomoći...

Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrili su posljednju fazu programa pomoći vrijednog 85 milijarda eura, otvorivši put Dublinu da se do kraja godine vrati na tržišta.

Irska je uspješno zaključila 12. i posljednju reviziju programa pomoći, objavilo je jučer irsko ministarstvo financija.

Pošto smo prije tri godine isključeni s financijskih tržišta, uspješno smo postavili temelje za izlazak iz programa pomoći EU-a i MMF-a 15. prosinca i potpuni povratak na tržišta, istaknuli su ministar financija Michael Noonan i ministar za javnu potrošnju i reforme Brendan Howlin.

Irska će biti prva članica eurozone kojoj je pružena pomoć koja će povratiti svoju potpunu ekonomsku i financijsku neovisnost.

To još idući četvrtak moraju odobriti ministri financija eurozone.

Irska uspješna priča prijeko je potrebna Bruxellesu kako bi dokazao da politika štednje djeluje, no to možda neće uspjeti drugim spašavanim članicama eurozone jer Irska nije imala toliko strukturnih problema kao Grčka i Portugal.

Glavno pitanje koje još stoji pred irskom vladom je hoće li iz opreza zatražiti kreditnu liniju koja bi joj poslužila kao osiguranje kada program pomoći završi. Dublin je naznačio da bi mogao pokušati sam stati na noge jer ima dovoljno novca do 2015., no ministar financija Noonan rekao je da je to još otvoreno pitanje. Odluka će biti donesena prije formalnog izlaska iz programa pomoći 15. prosinca, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram