Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2013

Zdeslav Šantić: MMF od nas će tražiti samo ono što i sami moramo provesti

"MMF neće od nas tražiti ništa osim onoga što i sami moramo provesti", tvrdi analitičar Zdeslav Šantić komentirajući Linićevu najavu o mogućem pozivanju MMF-a...

"Početkom godine pokušat ćemo samostalno provesti mjere, već je najavljeno smanjenje mirovine, a spominje se i mogućnost novog rasta stope PDV-a. Ako gospodarstvo na početku godine ne bude raslo željenom dinamikom, ako se proračunski manjak bude proširivao, sredinom godine bi se opet mogla intenzivirati tema dogovora s MMF-om", kaže Šantić u razgovoru za Index.

Suradnja s MMF-om, naglašava Šantić, za sobom povlači nepopularne poteze poput smanjenje mase plaća u javnoj upravi i pritiska da se provede ubrzana privatizacija. No, Šantić vjeruje da izbora nema. Hrvatska se, kaže, nije na vrijeme prilagodila krizi i provela strukturne reforme, kao ni zaokret u fiskalnoj politici.

Deficit će iduće godine biti relativno visok, a na naplatu dospijeva značajan iznos vanjskog duga. U takvim okolnostima Ministarstvu financija neće biti lako namaknuti sredstva za servisiranje svih tekućih obaveza. Aranžman s MMF-om osigurao bi povoljnije zaduživanje na tržištu, kaže Šantić.

"Ulazak u proceduru prekomjernog deficita i eventualni aranžman s MMF-om ubrzali bi nepopularne mjere i provedbu strukturnih reformi. Vidimo da reformski kapaciteti u našem društvu ostaju prilično skromni, a ne postoji puno prostora da se te mjere i reforme i dalje odgađaju. Što god se te mjere duže odgađaju, njihovo će provođenje biti teže", kaže Šantić za Index.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram