Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2013

Nakon četiri mjeseca prekinut trend rasta maloprodaje

Prema prvim rezultatima DZS-a promet u trgovini na malo zabilježio je u rujnu realni godišnji pad. Nakon što je četiri mjeseca za redom bilježila realni rast na godišnjoj razini trgovina na malo je u rujnu (prema kalendarski prilagođenim indeksima) bila realno niža za 0,5% godišnje, dok je nominalno viša za 0,6 posto...

Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima trgovina na malo je također zabilježila realan pad od 2,2% (-5,3% nominalno).

Iako su s početkom ove godine (od veljače) kretanja u trgovini na malo počela pokazivati poboljšanje, što je velikim dijelom rezultat baznog učinka (s obzirom da je od travnja prošle godine trgovina na malo počela bilježiti godišnje realne stope pada), ona nisu uspjela neutralizirati nepovoljna kretanja u gospodarstvu, uz pad realnih dohodaka, smanjenje zaposlenosti. Ipak, s obzirom na rast trgovine na malo u srpnju i kolovozu, očekujemo da bi potrošnja kućanstava kao i u drugom tromjesečju mogla dati pozitivan doprinos BDP-u u trećem tromjesečju, objavili su RBA analitičari.

"Sve do početka iduće godine bazni učinak povoljno će djelovati na godišnje stope rasta trgovine na malo. Iako, o značajnijem oporavku potrošnje, odnosno trgovine na malo u ovoj godini ne možemo govoriti budući da su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna", zaključuju analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram