Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2013

Gospodarstvo SAD-a počelo posustajati?

Prigušeni inflatorni pritisci i mlaki tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama signaliziraju posustajenje gospodarskog oporavka u Sjedinjenim Državama i mogli bi učvrstiti središnju banku u ocjeni da gospodarstvo još nije dovoljno stabilno da opravda ukidanje monetarnih poticaja...

Potrošačke cijene porasle su u rujnu mlakih 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavilo je danas ministarstvo trgovine. Najznačajniji faktor rasta bile su cijene energije koje su porasle 0,8 posto dok su cijene hrane ostale nepromijenjene.

Ako se izuzmu te dvije kategorije proizvoda, temeljni indeks inflacije pokazuje rast cijena od samo 0,1 posto.

Na godišnjoj razini cijene su u rujnu porasle samo 1,2 posto. Temeljni indeks pokazuje njihov rast za 1,7 posto.

U odvojenom je izvješću privatna kompanija za posredovanje pri zapošljavanju ADP izvijestila da je američki privatni sektor u listopadu otvorio samo 130 tisuća novih radnih mjesta, očitujući mlaki tempo zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu. Ujedno je naniže revidiran podatak za prošli mjesec, koji sada pokazuje neto 145 tisuća novootvorenih radnih mjesta.

Izvješće ADP-a smatra se pouzdanim pokazateljem za službeno izvješće vlade o zapošljavanju koje će zbog Dana svih svetih biti objavljeno 8. studenog.

Najnoviji podaci signaliziraju posustajanje gospodarskog oporavka i mlaki gospodarski rast u trećem tromjesečju, oslobađajući pritiska američku središnju banku (Fed) da počne sa zaoštravanjem monetarne politike, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram