Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2013

Europska unija zabranjuje prodaju "snažnih" usisivača

Europska unija donijela je odluku da se do rujna sljedeće godine iz prodaje povuku svi usisavači koji imaju snagu veću od 1.600 wati...

Popularni modeli usisavača koje milijuni građana koriste u svojim kućama i stanovima uskoro će biti redizajnirani i zamjenjeni ekološki manje štetnim modelima sa smanjenom sposobnošću da iz tepiha izvuku nečistoće.

Bruxelles je ovu odluku objasnio željom da se smanji zagađenje okoliša, a da misle ozbiljno svjedoči i plan da se u sljedeće tri godine iz upotrebe izbaci sva oprema za čišćenje čija snaga prelazi 900 wati.

Snaga usisavača koje ljudi kupuju uveliko prelazi preporuke Europske unije, pa je u kućanstvima širom Europe, među aparatima za čišćenje, najviše onih od 2.000 wati.

Ono što bi trebalo najviše brinuti građane jest to što će izbacivanje jačih “strojeva“ iz trgovina i proizvodnja novih s ograničenom snagom dovesti do skoka cijena na tržištu.

Kako će smanjena snaga značiti i manju moć čišćenja, proizvođači će se tragati za novim rješenjima za usisavače koji će i uz smanjenu snagu i dalje biti efikasna pomoć u čišćenju.

"Smanjenje snage usisavača neće spasiti planet, ali će ceh redizajniranja i stvaranja novih modela platiti nitko drugi nego potrošači", kažu u jednoj kompaniji koja proizvodi usisavače.

Čak i liječnici upozoravaju da smanjena snaga usisavača može imati negativne zdravstvene rizike, jer usisavač neće biti dovoljno jak da očisti prašinu koja je kod mnogih građana pokretač alergija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram