Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2013

Istraživanje pokazalo da je novac nauspješniji poticaj na gubitak suvišnih kilograma

Novac djeluje kao učinkovit poticaj na mršavljenje, a osobe koje dobivaju novčanu nagradu za ustrajanje u mršavljenju duže ustraju i gube više kilograma od onih koji ne dobivaju nikakvu nagradu...

Zaključak je to novog istraživanja klinike Mayo o utjecaju novca na samokontrolu žena kada je o mršavljenju riječ. Slične je zaključke donio čitav niz studija, no ovo najnovije provodilo se čak 365 dana na stotinu ispitanika u dobi od 18 do 63 godine. Dodatno, njihov je indeks tjelesne mase bio veći od 30, što se, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, smatra pretilošću. Ispitanici su nasumično svrstani u jednu od četiri skupine, pri čemu su u dvjema skupinama dijeljene novčane nagrade, a u dvjema nisu te im je zadan cilj – svaki mjesec smršaviti 2 kilograma, piše Cosmopolitan.

Sudionici su se vagali jednom mjesečno tijekom 12 mjeseci. Oni koji su uspješno postizali cilj dobivali su mjesečno 20 dolara, a oni koji nisu u tome uspijevali morali su dati 20 dolara u zajedničku blagajnu. Svi sudionici skupine u kojoj je uspjeh novčano nagrađivan na kraju su istraživanja sudjelovali u nagradnom izvlačenju u kojem su mogli osvojiti iznos iz zajedničke blagajne.

U skupini ispitanika koji su bili nagrađivani njih 62 posto je uspješno postiglo cilj i u prosjeku su gubili oko 4 kilograma, dok je u drugoj skupini njih samo 26 posto uspjelo dostići željenu težinu, s prosječnim gubitkom od 1 kilograma. Stariji autor istraživanja Donald Hensrud, stručnjak iz klinike Mayo i jedan od voditelja programa The Mayo Clinic Diet zaključio je: "Mnogima ne pomaže tradicionalan pristup pa su ljudi u neprestanoj potrazi za kreativnim rješenjima koja bi pomogla u mršavljenju i održavanju željene težine. Rezultati ove studije otkrivaju nam potencijal novčanih nagrada."

Foto: pregnancy365.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram