Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2013

Vlada na godinu dana suspendirala poticaje za stambenu štednju

Nakon što je prije nekoliko tjedana najavio ukidanje poticaja za stambenu štednju, ministar financija Slavko Linić morao je pristati na kompromis s kojim se složio i HNS. Poticaji se ne ukidaju, nego se susprendiraju na godinu dana. Time će se uštedjeti oko 200 milijuna kuna koji će u proračunu biti vidljivi tek za dvije godine. Poticaji su ukinuti samo za 2014., i to po hitnom postupku...

Obrazlažući prijedlog, Linić je istaknuo kako je, unatoč činjenici da je država do sada isplatila više od 2 milijarde kuna državnih poticajnih sredstava, kreditna aktivnost stambenih štedionica ostala na vrlo niskoj razini. Trenutačno je volumen kredita koje su dale stambene štedionice na razini od otprilike 3,5 milijardi kuna, a udio kredita stambenih štedionica u ukupnim stambenim kreditima samo 5,5 posto.

To, pak, prema ocjeni ministra financija, upućuje na to da su stambene štedionice izravno ovisne o državnim poticajnim sredstvima jer privlačenjem velikog broja štediša koji dobivaju državna poticajna sredstva, a nakon toga nemaju interes podignuti stambeni kredit, omogućuju financiranje stambenih kredita malog broja štediša koji ga uistinu koriste. Uz to, prema procjeni Ministarstva financija, klijenti štedionica su u čak 87 posto slučajeva građani koji već imaju nekretninu koja nije opterećena kreditom.

Premijer Zoran Milanović dodao je kako nije riječ o ukidanju poticaja na stambenu štednju, nego korekciji za jednu godinu. Najavio je da će Vlada promatrati učinak mjere te istaknuo da su više nego ikada potrebne uštede radi smanjenja rashodne strane proračuna. Ušli smo u Proceduru prekomjernog deficita, u što ulaze gotovo sve europske državem, ali onda nema zezanja. Svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet smanjenja u proračunu, rekao je Milanović, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram