Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2013

Velika Britanija gradi prvu nuklearku u posljednjih 20 godina

Velika Britanija dogovorila je u ponedjeljak s konzorcijem državnih francuskih i kineskih tvrtki gradnju prve nuklearne elektrane u 20 godina, istaknuvši time kontroverznu opredijeljenost za nuklearnu energiju...

Vlada je potpisala 16 milijardi funti (18,9 milijardi eura) vrijedan ugovor s francuskim energetskim divom EDF o izgradnji dva reaktora u Hinkley Point C u jugozapadnoj Engleskoj.

U ugovor su uključeni i francuska grupa Areva, vodeća svjetska kompanija za nuklearnu energiju, i kineske tvrtke CGNPC i CNNC.

Britanija je nuklearnu energiju stavila u središte svoje energetske politike smanjenja emisije štetih plinova. Najveće europsko gospodarstvo, ono njemačko, najavilo je pak postupno napuštanje nuklearnu energiju, u čemu ih je dodatno učvrstila katastrofa u japanskoj Fukushimi 2011.

"Danas smo sklopili ugovor o gradnji prve nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji u generaciji", kazao je britanski premijer David Cameron.

"To također znači novu generaciju nuklearne energije u Britaniji koja će imati važnu ulogu u doprinosu našim budućim energetskim potrebama i dugoročnoj sigurnosti naše opskrbe".

EDF Grupa imat će 45 do 50 posto udjela u nuklearki, a China General Nuclear Corporation (CGN) i China National Nuclear Corporation (CNNC) zajedno 30 do 40 posto udjela.

Areva će imati 10-postotni udio u projektu.

Dva nova reaktora će pri punom kapacitetu moći podmirivati sedam posto britanskih potreba za električnom energijom, što je dovoljno za opskrbu pet milijuna domova. Nova elektrana trebala bi početi s radom do 2023, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram