Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2013

Stopa inflacije na najnižoj razini u posljednje tri godine

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu ove godine bile su za 1,1 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, što je najniža razina inflacije u nešto više od tri godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

To je znatno usporavanje rasta, s obzirom na to da je u kolovozu njihov godišnji rast iznosio 1,9 posto.

U skladu s našim očekivanjima, u rujnu je nastavljeno usporavanje godišnjeg rasta potrošačkih cijena, navode analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA). Ujedno ističu da je godišnji rast potrošačkih cijena prije svega potaknut rastom cijena prehrambenih proizvoda, iako je utjecaj rasta cijena zbog suše u prošlogodišnjem srpnju i kolovozu djelomično ublažen.

Tako su cijene prehrane porasle za 2,6 posto na godišnjoj razini, što je usporavanje u odnosu na godišnji rast od 4 posto u kolovozu. Cijene povrća su pri tome niže za 6,8 posto godišnje. Međutim, razmjerno snažan rast u rujnu su ostvarile cijene mlijeka, sira i jaja (11,1 posto godišnje) te cijene ribe (7,6 posto godišnje), prenosi Hina.

S druge strane, s obzirom na to da vanjskih pritisaka na cijene energije nema, a iščeznuo je i učinak porasta domaćih cijena energije, cijene energije su u rujnu utjecale na smanjenje inflatornih pritisaka s obzirom na to da su ukupne potrošačke cijene, kada se isključi energija, porasle za 1,5 posto godišnje.

Do kraja godine očekujemo zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije, iako bi rast trošarina na goriva trebao utjecati na indeks potrošačkih cijena. Bez oporavka gospodarstva pritisaka na rast cijena nema, kažu analitičari RBA.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram