Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2013

Ministarstvo financija: Predlažemo rast međustope PDV-a na 13 posto

Ministarstvo financija je na svojim internetskim stranicama objavilo obrazac iskaza o procjeni učinaka za prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, čime je počelo savjetovanje o tom prijedlogu koje će trajati do 8. studenoga...

Prijedlogom bi se međustopa PDV-a od 10%, kojom se sada oporezuju jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječja hrana, opskrba vodom, ugostiteljske i turističke usluge, ulaznice za koncerte, određeni časopisi te časopisi za kulturu i umjetnost, povećala na 13 posto.

Prijedlog je i da se sve novine i časopisi oporezuju stopom od 13 posto, uključujući sve dnevne novine, osim onih koji u cijelosti ili djelomično sadržavaju oglase ili služe za oglašavanje. Naime, prema sadašnjim zakonskim odredbama, dnevne novine i znanstveni časopisi oporezuju se po sniženoj stopi od 5 posto.

Ministarstvo također navodi kako bi se izmjenama Zakona o PDV-u propisalo da se oslobođenja za isporuke u okviru diplomatskih i konzularnih sporazuma te međunarodnim organizacijama ostvaruje putem povrata PDV-a. Predviđa se i proširivanje popisa dobara koja se mogu smještati u porezna skladišta i isporučivati unutar njih. Izmjene bi se odnosile i na objašnjenje odredbe o poreznoj osnovici pri stjecanju dobara iz druge države članice EU-a te propisivanje prijenosa porezne obveze u tuzemstvu na poreznog obveznika upisanog u registar obveznika PDV-a.

U Ministarstvu očekuju da bi predložene izmjene povećale prihode državnog proračuna u 2014. i u idućim godinama za oko 600 milijuna kuna godišnje. Predložene mjere potrebne su i da bi se proveli ciljevi planirani Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2014. - 2016., navode iz Ministarstva financija.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram