Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2013

INA uskoro ponovno u većinskom hrvatskom vlasništvu?

Hrvatska bi trebala razmotriti kupnju gotovo 50 posto udjela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban...

Izvanredna kvaliteta odnosa Mađarske i Hrvatske vrlo je vrijedna. Toliko vrijedna da ne smije biti uništena pitanjem neke kompanije ili pitanjem nekog poslovanja, rekao je Orban, a prenosi agencija MTI. Stoga predlažemo da hrvatska strana razmotri preuzimanje tih dionica od strane države te omogući da se ovo pitanje riješi na prihvatljiv način, rekao je Orban u razgovoru za mađarski javni radio.

Orban smatra da sukob Ine i MOL-a, zbog kojeg je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao sudjelovanje na Croatia forumu u Dubrovniku, isključivo treba gledati kao poslovni konflikt. Mi ćemo prihvatiti ako oni u Hrvatskoj žele nastaviti određene aktivnosti pod okriljem države i preuzeti određenu imovinu u državne ruke, kao što smo mi prije učinili sa skladištima plina, ali to se mora napraviti na civiliziran način bez uhićenja ikoga ili podizanja upitnih optužbi, kazao je Orban.

Odnosi Mađarske i Hrvatske zategnuti su nakon što su protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog. Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

Mađarska je vlada od MOL-a zatim zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te najavila ispitivanje mogućnosti poduzimanja koraka po građanskom i kaznenom pravu u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina.

MOL je, pak, priopćio da raspisivanjem Interpolove tjeralice i EUN-a za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije te je najavio da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima. MOL je također objavio da će se, odluči li prodati svoj udio u Ini, konzultirati s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako u toj kompaniji drže da je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine.

Hrvatski premijer Zoran Milanović jučer je na početku sjednice Vlade izjavio kako nije sretan zbog svega što se događa u slučaju Ina-MOL te pozvao ministre da se suzdrže od komentara jer je u tijeku postupak protiv Hernadija, na što vlada ne može utjecati, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram