Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2013

Guverner Vujčić: S fiskalnom reformom kasnimo 15 godina

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da neke nedavno predstavljene Vladine mjere za smanjenje deficita idu u dobrom smjeru i mogu Hrvatsku pomaknuti na ljestvicama konkurentnosti, ali da trebamo poduzeti više i brže...

Govoreći na konferenciji "EU članstvo - Izazovi za hrvatsku ekonomiju" u organizaciji Zaklade "Konrad Adenauer" i Zagrebačke inicijative, Vujčić je istaknuo da je najbolje napraviti sve odmah i najjače moguće.

Dodao je kako ne može komentirati mjere fiskalne konsolidacije prije nego što vidi kamo ide ta konsolidacija. Međutim, smatra da će podaci predstavljeni u smjernicama ekonomske i fiskalne politike izgledati drugačije nakon što počne procedura prekomjernog deficita.

Napomenuo je da mjere fiskalne politike kasne već 15 godina - u dobrim vremenima prije krize nisu se provodile mjere štednje, kad je počela kriza, nije odmah započela konsolidacija, a zemlje koje su učinile jedno ili drugo danas se mnogo lakše oporavljaju od krize.

"Hrvatska nije učinila ništa od toga i što će se dulje čekati, problem će postajati sve veći", istaknuo je Vujčić. Pritom je iznio hipotetske projekcije - u iduće dvije godine bez ikakvih mjera fiskalne prilagodbe ukupni proračunski deficit kretao bi se oko 6 posto BDP-a, a javni dug bi premašio 75 posto BDP-a, dok bi uz fiskalnu prilagodbu od 0,5 posto BDP-a godišnje deficit 2015. mogao pasti na oko 3,5 posto, uz zadržavanje javnog duga na razini od oko 60 posto BDP-a. Ipak, za postizanje gospodarskog rasta Vujčić ključnim smatra poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram