Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2013

Prijeti li SAD-u potpuna blokada vladinih institucija?

Nova politička drama na Capitol Hillu. Razlike između demokrata i republikanaca u američkom Kongresu tolike su da prijeti zatvaranje vladinih institucija. Sutra počinje nova fiskalna godina, a zastupnici i senatori nisu donijeli zakon kojim se regulira financiranje vladinih institucija...

Ne donese li kongres proračun do ponoći po lokalnome vremenu, što je u šest ujutro po srednjoeuropskome, Americi prijeti situacija u kojoj će se zbog nemogućnosti plaćanja vladine agencije i programi morati zatvoriti, prvi put u zadnjih 17 godina.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana. Senat u kojem demokrati imaju većinu odbacio je prijedlog republikanaca iz predstavničkoga doma, čime su povećali rizik da vladine agencije od ponoći budu paralizirane. Protiv je bilo 46 senatora.

Predsjednik Barack Obama rekao je kako ne kani dopustiti da zbog neuspjeha u pregovorima oko proračuna nastupi zastoj rada vlade te najavio razgovore s kongresnim čelnicima, javlja HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram