Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2013

Fitch srušio hrvatski kreditni rejting na razinu "smeća"

Kreditna agencija Fitch snizila je hrvatski rejting na razinu "smeće" zbog loših fiskalnih prognoza, prenosi Reuters...

Kreditni rejting Hrvatske smanjen je na BB+ sa BBB-, dok je prognoza stabilna. Fitch tvrdi da su fiskalne prognoze lošije za Hrvatsku nego što su bile kod posljednje analize u studenom.

Agencija očekuje da će deficit ove godine biti 4,7 posto, a prijašnja prognoza je bila 3,9 posto. Dug će porasti na 66 posto GDP-a. Fitch očekuje da će pad BDP-a ove godine biti 0,9 posto, dok su prije previđali 0,3 posto rasta.

Ovakav razvoj događaja i ne iznenađuje, s obzirom da je deficit državnog proračuna sve veći. Čak 13 milijardi kuna u prvih osam mjeseci, što je za gotovo tri milijarde više nego što je bilo planirano za cijelu 2013. Zbog dugova u zdravstvu, rupa u proračunu dodatno je narasla. Prihodi su smanjeni, rashodi povećani.

Hoće li Hrvatska dospjeti pod financijski patronat Bruxellesa ovisi o izvješću Eurostata, koje stiže 21. listopada. Ako i procijeni da Hrvatska ulazi u zonu prekomjernog deficita, Europska komisija neće nam reći gdje trebamo rezati. Ali ćemo zato dobiti vrlo jasne upute za koliko trebamo smanjiti deficit i u kojem roku. Analitičari smatraju da moramo smanjiti rashode.

Prema mišljenju ekonomskog analitičara Velimira Šonje situacija je toliko ozbiljna da će vjerojatno većina stavki državnog proračuna, a to uključuje i plaće i socijalnu politiku, ovoga puta morati biti zahvaćena korekcijom.

Pod škare ministra financija Slavka Linića mogle bi doći mnoge proračunske stavke. Na udaru će se, sudeći po svemu, naći povlaštene mirovine. Na reviziju će sva državna poduzeća koja nisu strateški interes. Detaljan plan za obuzdavanje deficita Vlada bi trebala objaviti sljedeći tjedan, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram