Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2013

Počeli pregovori Vlade i MOL-a oko stanja u INA-i

Pregovori između predstavnika Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u Ini počeli su danas u 10 sati u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu. Ulaganja u kompaniju, modernizacija rafinerija, plinsko poslovanje samo su neke od točaka pregovora...

Važan će biti i tretman pravosudnog procesa protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je nepravomoćno osuđen za primanje mita od MOL-a. I dok Sanader čeka pravomoćnu presudu, mađarsko je državno odvjetništvo ponovno odbacilo zahtjev USKOK-a za ispitivanje predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

Otvorenih pitanja je mnogo. Vladi smeta način upravljanja kompanijom, gdje sve poteze vuče Odbor izvršnih direktora, a članovi Uprave su poput fikusa. Tvrde da Mađari ne ulažu dovoljno, rafinerije i benzinske crpke daleko su od modernizacije.

U MOL-u to opovrgavaju. Optužbe o nedovoljnim ulaganjima nisu točne. Otkako je MOL preuzeo Inu, ulaganja su dvostruko veća nego što su bila tijekom prethodnog desetljeća. Bilo bi ih i više da imamo potporu državnih i lokalnih vlasti u pravovremenom ishođenju dozvola, priopćeno je iz MOL-a.

Nije zadovoljna Vlada, ali imaju i Mađari adut u rukavu - plinsko poslovanje. Država se obvezala preuzeti njegov uvozni dio, koji donosi gubitke, no to nije učinila. Mađari su izračunali da su oštećeni za 2 milijarde kuna i prijete tužbom.

U pregovorima hrvatsku će stranu zastupati ministar Ivan Vrdoljak i predsjednik Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, a mađarsku moćni bankar Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Uoči početka pregovora ministar Vrdoljak izjavio je kako će se oni voditi za pregovaračkim stolom, a javnost će već nakon prvog kruga biti upoznata koji su daljnji koraci i što je ono što se već na prvom sastanku moglo zaključiti.

Moramo sjesti i vidjeti koje su obveze MOL-a kao strateškog investitora prema ugovoru o odnosu dioničara na ulaganja u infrastrukturu i rafinerije, kao i koje su obaveze hrvatske Vlade o plinskom biznisu, rekao je premijer Zoran Milanović  govoreći o početku pregovora s MOL-om. Milanović je podsjetio da je MOL, da bi izbjegao zastaru, prije nekoliko tjedana utužio više od dvije milijarde kuna duga za plin, a prema ugovoru o plinskom biznisu koji je sklopila bivša vlada opet na jedan neobičan način.

Naprosto, taj dug postoji. Međutim, istovremeno postoji i sudski postupak protiv osobe koja je taj ugovor potpisala, koja je tada bila predsjednik hrvatske Vlade i koja je u prvom stupnju proglašena krivom. Ukoliko se to potvrdi u drugom stupnju, postavlja se pitanje ništavnosti tog ugovora, rekao je premijer Milanović.

Milanović kaže kako hrvatska strana pregovorima pristupa u dobroj vjeri. Dodao je kako je možda malo neobično što je predsjednik Uprave Ine (Zoltan Aldott) član pregovaračkog tima mađarskog MOL-a. Podsjeća pritom kako čelnici korporacije odgovaraju svim dioničarima, pa tako i predsjednik Uprave Ine odgovara svim dioničarima Ine, dakle ne samo MOL-u nego svim drugim dioničarima i malim dioničarima, piše HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram