Zatvori
Poslovni Puls
14/09/2013

Izvlačenje olupine Costa Concordije stajat će nevjerojatnih 600 milijuna dolara

U ponedjeljak ujutro počinje operacija uspravljanja olupine kruzera Costa Concordije iz mora na jugu Italije, što je dosad nezabilježena operacija koja će stajati više od 600 milijuna dolara...

Akcija će početi u 6 sati ujutro dopuste li to vremenske prilike, rekao je Franco Gabrielli, zapovjednik civilne zaštite koja nadzire operaciju.

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru kod otočića Giglia otkako se u siječnju 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika. U nesreći su poginule 32 osobe.

Mislim da se radi o najskupljem izvlačenju brodske olupine u povijesti, kaže Rahul Khanna, nekadašnji kapetan tankera i teretnih brodova.

Uz pomoć cementnih vreća i za tu prigodu posebno izrađene metalne platforme radnici su uspjeli stabilizirati zahrđali brod koji je svakoga trenutka mogao s podvodne stijene skliznuti dublje u more.

Pet osoba odgovorno za havariju

Plan je uspraviti olupinu pomoću čeličnih užadi i hidrauličnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija imajući na umu da je trup broda teško oštećen 20 mjeseci nakon havarije.

Zadnje zeleno svjetlo za operaciju dat će se u nedjelju popodne i ovisi o vremenskoj prognozi. Vrijeme je najgori neprijatelj, kaže Južnoafrikanac Nick Solane, koji već tri desetljeća diljem svijeta predvodi operacije podizanja i   spašavanja brodova.

Ako se sve bude odvijalo prema planu i vrijeme ostane povoljno, brod će se uz pomoć jakih sajli najprije zarotirati, a potom će ga se povlačenjem ispod i iznad olupine lagano uspraviti. Ništa nismo prepustili slučaju, dodaje Gabrielli.

Costa Concordia sedam puta veća od Titanika

Tako uspravljena Costa Concordia zatim će se stabilizirati prije nego što se otegli u rezalište i pretvori u staro željezo. Očekuje se da će akcija trajati između deset i 12 sati tijekom kojih će biti zabranjen sav pomorski promet na tome području.

Međunarodni tim od oko 500 radnika i inženjera, koji na saniranju olupine rade već više od godinu dana, ispraznio je spremište za gorivo kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša, no zaštitari okoliša ipak upozoravaju na rizik od istjecanja otrovnih kemikalija u more.

Sedam puta veća od Titanika, Costa Concordia bio je tipičan predstavnik golemih kruzera nove generacije izgrađenih za prijevoz tisuća putnika i njihovu zabavu kroz ponudu brojnih restorana, kinodvorana i barova.

Vjeruje se da su u utrobi broda još dva tijela, a Gabrielli kaže da će potraga za njima početi tek kada se završi uspravljanje broda.

Kapetanu Costa Concordije Francescu Schettinu trenutno se sudi za ubojstvo iz nehata i napuštanja broda prije evakuacije putnika, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram