Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2013

Može li Hrvatska zaista postati europski Singapur?

U protekla tri mjeseca potpuno nezapaženo Hrvatsku su u odvojenim izaslanstvima posjetila dva indonezijska milijardera, piše tjednik Globus...

Početkom lipnja posjetio nas je Abdullah Makhmud Hendropriyono, vlasnik korporacije Hendropriyono, kojoj se vrijednost procjenjuje na pet milijardi dolara. Riječ je o umirovljenom generalu i osobi čiji utjecaj nadilazi onaj aktualnog predsjednika te zemlje Susila Bambang Yudhoyona. Indonezijskog generala zanimaju brodovi i hrvatske energetske tvrtke spremne graditi električnu infrastrukturu po brojnim otocima te velike zemlje.

U utorak, 10. rujna, iz Jakarte je stigao i Sumadi Kusuma, vlasnik Global Putra International Grupe, kojoj se vrijednost procjenjuje na šest milijardi dolara. Kusumu zanima ulazak na europsko tržište pa je voljan kupiti Zračnu luku Osijek, a interes pokazuje i s morskim lukama Rijeka i Ploče, piše Globus.

"Nakon što sam se raspitao o vašoj zemlji i proučio prednosti njenog položaja, nije mi trebalo dugo da vidim kako biste mogli postati Singapur Srednje i Istočne Europe", rekao je Kusuma.

Prvi ozbiljniji kontakt s Hrvatskom Kusume dogodio se prije tri mjeseca kad je vlasnik najveće hrvatske distribucijske tvrtke Orbico Branko Roglić zajedno s predstavnikom Hrvatske udruge poslodavaca Bernardom Jakelićem posjetio Indoneziju.

Roglić je na Daleki istok otputovao s idejom da onamo pokuša izvoziti pelješka vina. Sasvim slučajno na jednom skupu upoznao je Sumadi Kusumu, vlasnika logističke tvrtke Global Putra International.

Navodno su brzo kliknuli, projekt peljeških vina stavljen je na stranu, a njih dvojica odlučili su otići korak dalje.

Dogovoreno je da će osnovati tri joint venture tvrtke, jednu u Zagrebu, drugu u Jakarti, a treću, u kasnijoj fazi, u Hong Kongu. U prvoj bi fazi zajednička tvrtka u Jakarti što pomorskim, a što zračnim putem dostavljala u Hrvatsku niskosumporni ugljen, palmovo ulje, namještaj, drvo i tropsko voće i povrće.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram