Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2013

DZS: U prvih sedam mjeseci pad uvoza i izvoza

U razdoblju od početka ove godine do kraja srpnja Hrvatska je na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti od 38,6 milijardi kuna, što je za 5,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz istodobno pao za 2,6 posto, na 70,5 milijardi kuna, pokazuju danas objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

Takva kretanja u prvih sedam mjeseci ove godine rezultirala su manjkom u vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni od 31,9 milijardi kuna, što je za 1,1 posto više u odnosu na deficit u sedam mjeseci prošle godine.

Istodobno je smanjena i pokrivenost uvoza izvozom, i to za 1,7 postotnih bodova, na 54,7 posto.

Prvi rezultati DZS-a pokazuju da je Hrvatska u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci na tržišta ostalih zemalja članica Europske unije izvezla roba za 23,7 milijardi kuna, ili 0,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz iz tih zemalja istovremeno smanjen za 1,6 posto, na 51,9 milijardi kuna.

Pritom iz DZS-a ističu da se od 1. srpnja, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, primjenjuje novi metodološki kriterij obuhvata podataka uvoza i članice EU obrađuju se prema zemlji otpreme, a ne više prema načelu zemlje podrijetla. Uslijed toga, prethodno objavljeni podaci prema zemljama članicama i zemljama nečlanicama se razlikuju od danas objavljenih podataka.

Naime, pridruživanjem Hrvatske EU statistički podaci o robnoj razmjeni s inozemstvom dobivaju se iz dva različita izvora, odnosno iz Intrastatova obrasca za statistiku robne razmjene između zemalja članica EU (Intrastat) te Jedinstvene carinske deklaracije za statistiku robne razmjene sa zemljama nečlanicama (Extrastat).

Hrvatski izvoz u zemlje izvan EU za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 14,8 milijardi kuna i za čak 13,6 posto je manji nego u prvih sedam mjeseci lani, dok je uvoz iz tih zemalja istodobno smanjen za 5,3 posto, na 18,6 milijardi kuna, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram