Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2013

Češki investitor odustao: Centar banka ipak ide u stečaj

Centar banka je, po nalogu Hrvatske narodne banke (HNB), zaustavila pružanje svih usluga svojim klijentima, doznaje se iz te banke. Savjet HNB-a odlučio je Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom...

Takvu odluku Savjet HNB-a donio je nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija Centar banke u skladu s odlukom glavne skupštine banke od 16. kolovoza 2013., čime je Banka propustila izvršiti rješenje HNB-a.

Ta je dokapitalizacija, koju je trebala provesti češka J&T banka, uz bitne promjene u načinu upravljanja bankom, te kreditnim i drugim rizicima u njezinu poslovanju, bila nužan preduvjet za uspostavu zakonitosti poslovanja banke i time za nastavak njezina redovitog poslovanja, navodi se u priopćenju iz HNB-a.

Savjet HNB-a jučer je J&T banci dao suglasnost za stjecanje kvalificiranog udjela, koji čini više od 50% vlasničkog udjela u Centar banci, pod uvjetom da dokapitalizacija bude provedena u skladu s odlukama glavne skupštine Banke, navode iz HNB-a.

No, J&T banka je nakon dobivanja prethodne suglasnosti istog dana povukla zahtjev za stjecanjem kvalificiranog udjela u Centar banci. Time je postalo jasno da nužna promptna dokapitalizacija Centar banke neće biti realizirana, te da nije moguće računati na stabilizaciju i uspostavu zakonitosti poslovanja te banke, navodi se u priopćenju HNB-a.

HNB je ocijenio da su u tim okolnostima ispunjeni stečajni razlozi iz članka 274. točke 3. i 5. Zakona o kreditnim institucijama te je Savjet HNB-a predložio pokretanje stečajnog postupka nad Centar bankom.

U svrhu provođenja te odluke guverner HNB-a donio je rješenje o uvođenju posebne uprave koja će, do donošenja odluke suda o pokretanju stečajnog postupka, preuzeti ovlasti nadzornog odbora i uprave kreditne institucije, navodi se u priopćenju HNB-a.

Od trenutka donošenja te pa do odluke trgovačkog suda o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, kao zakonska posljedica nastupa privremena zabrana svih plaćanja s računa banke, što u praksi znači da se neće provoditi ovrha na računima banke uređena Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, bez obzira na vrstu osnove za plaćanje (zadužnice, rješenja o ovrsi i sl.).

Posljedično, do dana donošenja odluke trgovačkog suda o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, klijenti banke ne mogu dobiti isplatu sa svojih računa u banci i ne može se obavljati prijenos na teret njihovih računa, a banka ne smije više pružati platne usluge putem platnih kartica. Dužnici banke i dalje su dužni ispunjavati sve svoje obveze prema banci.

Osigurani depoziti bit će dostupni vlasnicima u zakonom propisanom roku i po propisanoj proceduri, navode iz HNB-a.

"Ulazak jakog strateškog investitora trebao je dugoročno stabilizirati poslovanje Centar banke i omogućiti daljnju provedbu procesa konsolidacije malih banaka, no češka J&T Banka jučer je, unatoč dobivenom preliminarnom odobrenju HNB-a, iznenada povukla svoju ponudu za dokapitalizaciju Centar banke i nažalost, pokazala se iznenađujuće nepouzdanim investitorom", kaže Dragutin Biondić, bivši većinski vlasnik Centar banke, njezin donedavni predsjednik Nadzornog odbora, ujedno i predsjednik Uprave Heruca.

Heruc grupa je još prošli tjedan u cijelosti izvršila svoj dio obveze za sudjelovanje u dokapitalizaciji (izglasane na Skupštini banke u kolovozu) i na računu Centar banke deponiran je dogovoreni iznos od 7,5 milijuna kuna (kombinacija kapitala i hibridnog kapitala), ističe Biondić.

Međutim nakon skupštinske odluke o dokapitalizaciji, J&T banka je pred državu i pred dioničare počela postavljati nove, neodržive uvjete, zatraživši da država preuzme cjelokupni kreditni portfelj HBOR-a i to po nominalnoj cijeni, čime bi država na sebe preuzela cijeli rizik.

"Nažalost, sada je očito da se radilo o neozbiljnom investitoru, koji je pokušao loviti u mutnom. Sada, nažalost dolaze na vidjelo posljedice lošeg rada Uprave banke u pripremi ove dokapitalizacije. Uprava nije dovoljno radila na drugim mogućnostima dokapitalizacije, posebice odbivši to pravovremeno ponuditi i drugim dioničarima ili ulagačima", navodi Biondić u izjavi za medije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram