Europska središnja banka (ECB) vjerojatno neće godinama držati ključne kamatne stope na niskoj razini, izjavio je šef njemačke središnje banke, upozorivši da kriza u eurozoni još ni izdaleka nije završena…

“Pretpostavljam da kamatne stope neće ostati niske godinama, prije svega zato što će s vremenom oslabjeti impuls koji ekonomiji pruža ultrablaga monetarna politika i porast će rizici za financijsku stabilnost”, rekao je u intevjuu za poslovni dnevni list Handelsblatt guverner Bundesbanka Jens Weidmann.

Šef ECB-a Mario Draghi kazao je u srpnju da će već sada rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim ili još nižim razinama dulje vrijeme i da je kraj aktualne politike niskih kamatnih stopa vrlo daleko. Weidmann je pak ponovio da Draghijeve napomene ne treba uzeti zdravo za gotovo.

One su svjesno tako formulirane jer uključuju i određene uvjete, ustvrdio je Weidmann, dodavši kako se očekivanje da kamatne stope još dugo neće biti povećane temelji na njihovoj gospodarskoj prognozi.

“Budu li pak predstojeći podaci upućivali na promjene u izgledima za stabilnost cijena, prilagodit ćemo našu monetarnu politiku”,  zaključio je njemački guverner, inače član Upravnog odbora ECB-a, upozorivši i da aktualno razdoblje relativnog mira na financijskim tržištima eurozone ne znači da je dužnička kriza u eurozoni završena.