Zatvori
Poslovni Puls
12/08/2013

Koliko milijuna eura Hrvatska gubi na "halal" turizmu?

Turisti islamske vjere godišnje svjetskom turizmu donose prihod od oko 130 milijardi dolara. Halal-turizam je prema podacima Svjetske turističke organizacije u 2011. godini ostvario 12 posto ukupnih svjetskih prihoda u turizmu...

U Hrvatskoj je samo sedam hotela s halal-certifikatom, a postoji potreba za još desetak takvih objekata. Primjerice, na širem splitskom području certifikat nema nijedan turističko-ugostiteljski kapacitet. Iako grad podno Marjana bilježi stalan porast broja gostiju, halal-ponuda ne postoji.

Uvođenje halal-sustava ne zahtijeva velika ulaganja. Podrazumijeva da se turistima omoguće uvjeti za obavljanje vjerskih obreda u hotelskoj sobi i halal-hrana. U samoj sobi hotela dovoljno je označiti jugoistok, odnosno smjer okretanja za vrijeme molitvi, osigurati prostirku za molitvu i vaktiju, odnosno točan raspored dnevnih molitvi te mini-bar isprazniti od alkoholnih pića.

Prema riječima stručnjaka, Hrvatska je jedina zemlja u Uniji koja ima službeno registriran halal-standard, na temelju kojeg se provodi certificiranje, što je naša prednost u odnosu na druge članice.

No hoće li se propuštene prilike razvoja halal-turizma napokon iskoristiti, doznat ćemo idućih sezona, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram