Zatvori
Poslovni Puls
07/08/2013

Za sedam godina Hrvatska planira udvostručiti prihode od turizma

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je Nacionalni park Paklenicu. Razgledao je budući centar za posjetitelje. Riječ je o bunkeru koji je 50-tih godina prošlog stoljeća građen za potrebe tadašnjeg državnoga vrha...

Prenamjena objekta počela je 1997. godine. Do sada je uloženo oko 25 milijuna kuna, a još najmanje toliko potrebno je za završne radove. Ministar turizma prvi se put okušao i u slobodnom penjanju po poznatim velebitskim stijenama.

Ovom prigodom Lorencin je iznio podatke Ministarstva turizma prema kojima je u turističkim djelatnostima u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 6,6 posto više prihoda nego u istom razdoblju prošle godine, što je, prema njegovoj ocjeni vrlo važan pokazatelj tijeka turističke sezone.

Promatrajući po kategorijama, u prvoj polovini godine u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima ostvareno je 3,57 milijarde kuna prihoda ili 1,1 posto više nego lani. U djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane ostvaren je prihod od 1,75 milijardi kuna, što je za 23 posto više nego lani. Tek nešto manji porast prihoda, za 22 posto, na 1,58 milijarde kuna, ostvaren je u djelatnosti pripreme i usluživanja pića. Za pod-djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja iz Ministarstva turizma danas nisu naveli podatak o prihodima.

"Mi se približavamo plafonu popunjenosti naših kapaciteta i ono što će biti bitno u buduće je povećanje prihoda, to je naš cilj kojemu težimo. Do 2020. godine namjeravamo povećati kapacitete za 7 posto u hotelskom smještaju, ali istovremeno udvostručiti prihode u turizmu. Fizičke brojke moramo zamijeniti financijskim dijelom koji je zapravo rezultat novih kapaciteta i investiranja u turizmu. Ove su godine subjekti u turističkom gospodarstvu investirali 2,6 milijardi kuna i to se očituje kroz povećanje u financijskim efektima", rekao je ministar turizma.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram