Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2013

Ljubo Jurčić: Ako proizvodnja ne profunkcionira bit će nam samo još gore!

Ako proizvodnja ne funkcionira, onda se nikako ne mogu riješiti ni deficit, niti javni dug, objasnio je Ljubo Jurčić u razgovoru za HTV-ov Dnevnik 3...

"Jednostavno, građani će živjeti sve lošije, kreditni rejting će sve više padati, a investitori će sve manje dolaziti. Vi možete smanjiti javni dug i deficit, ali tada imate siromašne ljude, male potrošače koji puno ne troše, nemate ni investitore, de facto se urušava država", rekao je Jurčić.

Agencija Standard & Poors's snizila je u petak izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne. Jurčić napominje da hrvatski rejting nije smeće, iako je on takvim proglašen.

"Mi smo se, naime, spustili jednu stepenicu niže. Recimo, proizvodnja je pala deset posto u odnosu na početak krize i na toj stepenici smo stabilni. Mi sada trošimo onoliko koliko zarađujemo, ali imamo problem starih dugova. Ono što nam nedostaje je ekonomska politika ili strategija koja bi nas vraćala na gornju stepenicu i predkrizno razdoblje. Ali nažalost, takvih reformi nema", ustvrdio je Jurčić.

"I ovo što se priča o reformi, kao privatizacija, monetizacija cesta – to uopće nisu reforme. Nama u Hrvatskoj nije problem ni Hrvatska poštanska banka, ni ceste, nego nedostatak finalnih proizvoda. Mi nemamo proizvode za finalnu potrošnju s jedne strane, a s druge strane nemamo ekonomsko-političke, pa čak ni investicijske poteze koji bi rješavali prvi i temeljni problem, a to je nezaposlenost", upozorio je Jurčić, podsjećajući da je Hrvatska treća u Europi po stopi nezaposlenosti - lošije su samo Grčka i Španjolska.

Nije dovoljno ni to što u prvoj polovici ove godine, kako su objavila trojica ministara u utorak, Hrvatska ima više investicija nego u istom razdoblju lani?

"Ma nije ni blizu dovoljno. To je samo stvaranje atmosfere da se nešto radi. Nama je jasno da je 2012. propala, da je 2013. izgubljena i već sada znamo da je izgubljena i prva polovica 2014. Ove sve priče služe samo da se ispuni vrijeme i malo skrene pažnja javnosti kao da se nešto događa, a u stvari se ništa konkretno ne događa. Jedino što se događa nešto u Ministarstvu financija koje viče stalno da nema novaca i na sve načine pokušava pribaviti novac, a proizvodnja uopće ne radi, niti ima pripremne proizvodnje, ni nabave, ni prodaje, ako državu usporedimo sa poduzećem", dijagnosticirao je Jurčić.

Kakva su onda njegova očekivanja za iduću godinu?

"Ne početku godine sam rekao da bih bio sretan da ove godine Hrvatska padne jedan posto. Zasad je sasvim sigurno da će pad biti i u prvom polugodištu 2014. Ako vlada najesen poduzme neke aktivne mjere ekonomske politike, onda bi mogli očekivati oporavak tek u drugom polugodištu 2014.", zaključio je Jurčić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram